21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Pozabite na Evergrande: Kitajska se sooča z energetsko krizo

Piše: Jože Jan

Kitajska racionira porabo električne energije zaradi pomanjkanja in zvišanja cen. Zelo kmalu bo primanjkovalo vsega, od tekstila do igrač. Več dobaviteljev Apple in Tesla je že napovedalo, da bodo morali zapreti.

Medtem, ko so vsi gledali krizo nepremičninskega velikana Evergrande, se je na Kitajskem pojavila hujša kriza – ta z globalnim vplivom. Azijski velikan trpi posledice energetske krize, ki je tudi prišla v Evropo in se zdaj širi po vsem svetu. Gospodarsko okrevanje je ogroženo, ker bo pomanjkanje energije povzročilo pomanjkanje »vsega«.

Če Kitajska pritisne na zavore v svojih tovarnah bo ves svet utrpel posledice, kar bi se lahko začelo pojavljati že v prihodnjih tednih, ker bo v evropskih in ameriških podjetjih začelo primanjkovati surovin in nadomestnih delov, ki uvažajo iz Kitajske. Pomanjkanje in povečane cen pa lahko tudi vpliva na inflacijo, ki je v skoraj vseh razvitih državah že nad 2%.

 

Kitajska zapira tovarne

Od talilnic aluminija (ki vplivajo na ceno kovin) do proizvajalcev tekstila in obratov za predelavo soje, so nekatere tovarne bile prisiljene znižati svojo dejavnost in v nekaterih primerih popolnoma ustaviti in celo zapreti.

Polovica kitajskih regij ni dosegla ciljev zmanjšanja porabe energije, ki jih je določil Peking, md njimi industrijske regije Jiangsu, Zhejiang in Guandong, ki predstavljajo skoraj tretjino kitajskega gospodarstva. Na Zahodu so zaskrbljeni, da bodo ti zastoji proizvodnje povzročili primanjkljaj blaga, ki se Kitajski kupuje. Apple in Tesla se že treseta. Več njunih dobaviteljev na Kitajskem je že napovedalo, da bodo za nekaj dni ustavili proizvodnjo, opozarjajo iz Reutersa.

 

Brez čipov za mobilne telefone in avtomobile

Unimicron Technology, dobavitelj Apple, je to nedeljo zvečer zagotovil, da so bile tri njegove družbe na Kitajskem prisiljene ustaviti proizvodnjo od 26. septembra, da bi »upoštevale politiko omejevanja porabe električne energije«.

Concraft, dobavitelj komponentov zvočnikov za Applejev iPhone in je lastnik več tovarn v mestu Suzhou, je prav tako napovedal, da za pet dni začasno ustavi proizvodnjo, čeprav je poslalo umirjevalno sporočilo z zagotovilom, da ima veliko zalogo že dokončane produkcije.

 

Svet je gledal na Evergrande

»Ker je pozornost trga zdaj osredotočena na krizo nepremičninskega velikana Evergrande, je možno da je energetska kriza bila do sedaj podcenjena ali celo spregledana«, opozarjajo analitiki podjetja Nomura in zagotavljajo, da bi kitajsko gospodarstvo lahko strmoglavilo v naslednjem četrtletju.

»Zelo kmalu bodo svetovni trgi občutili vpliv pomanjkanja ponudbe, od tekstila in igrač do delov strojev. Pomanjkanje predstavlja novo grožnjo za gospodarstvo, ki se sooča s številnimi pritiski po hitrem okrevanju post-pandemije.«

 

Vir: El economista, Španija

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine