7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Potrošniško razpoloženje v ZDA junija spet boljše

Vrednost indeksa potrošniškega razpoloženja, ki ga meri Univerza Michigan, se je junija dvignila z majskih 98 točk na 99,3 točke, kar je nad pričakovanji analitikov. Grožnja trgovinskih vojn, ki bi lahko sledile protekcionističnim ukrepom Bele hiše, ameriških potrošnikov tako še ne skrbi.

Ekonomist z univerze Richard Curtin je pojasnil, da se je potrošniško razpoloženje izboljšalo tako pri oceni njihovega trenutnega finančnega položaja kot tudi glede prihodnjih obetov za delovna mesta in plače, zaradi česar načrtujejo nove večje nakupe.

Trgovinske vojne, ki nastajajo na delovni mizi predsednika Donalda Trumpa, pa so potrošnike vseeno začele malce skrbeti vsaj v povezavi z inflacijo, ker so se pričakovanja o rasti inflacije dvignila.

Vendar pa se večina v trenutnih razmerah, ki jih zaznamujejo trdna gospodarska rast, padanje stopnje brezposelnosti in rast plač, s tem še ne obremenjuje. Univerza Michigan izdeluje indeks na podlagi ankete med 500 gospodinjstvi; ta pričakujejo, da se jim bo dohodek letos povišal najmanj za 2,5 odstotka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine