18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Posledice invazije na Ukrajino za rusko gospodarstvo

Piše: Jože Jan

Ruska valuta je padla za več kot 30%. Ruska Centralna banka je podvojila obrestne mere. Izključitev nekaterih ruskih bank iz mednarodnega medbančnega komunikacijskega sistema SWIFT in zamrzitev transakcij z rusko centralno banko je prizadela finančno srce Moskve.

Ruski napad na Ukrajino je destabiliziral mednarodne finančne trge, a zlasti ruski finančni sistem. Odziv Zahoda na napad Vladimirja Putina je izzval prvi črni ponedeljek na ruskih trgih. Po napovedi sankcij s strani Evropske unije in Združenih držav se je rubelj na trgu Forex v primerjavi z dolarjem in evrom znižal za 30%.

Ruska Centralna banka je podvojila obrestne mere na 20% in uvedla omejitve, da bi preprečila beg kapitala. Odredila je tudi zamudo pri odprtju borz in prekinila prodajo vrednostnih papirjev nerezidentov »za zagotovitev zaščite pravic in zakonitih interesov vlagateljev na finančnih trgih«.

Devalvacija rublja bo vplivala na kupno moč Rusov. Uvoženi izdelki se bodo podražili. Zamrzitev ruskega premoženja v državah, ki so se odločile za ta korak (Evropska unija, ZDA in Kanada) pomeni, da Moskva ostaja brez skoraj polovice svojih rezerv.

Na dan, ko je Rusija napadla Ukrajino, je moskovska borza padla za več kot 33%. Mednarodni finančni trgi so ta ponedeljek začeli trgovanje z manjšimi izgubami (Španski Ibex 35 je padel za 2,13%, Nemški Dax je padel za 1,88%, francoski CAC 2,12% in Euro Stoxx 50 je izgubil 2,3%.

Finančno obzorje se bo za Rusijo še dodatno zatemnilo, ko bo prišla v veljavo prekinitev dostopa ruskih bank do medbančnega mednarodnega sistema SWIFT. S to prekinitvijo bodo ruske banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, kar bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno.

Z vso to panoramo raste možnost bančnih zaprtij v Rusiji in grožnja omejevanja izplačil denarja, ki ga imajo Rusi v bančnih depozitih.

Evropska Centralna banka je v ponedeljek opozorila, da je evropska hčerinska družba ruske banke Sbersbank s sedežem v Avstriji v »možnem stečaju« in skupaj z njo dve hčerinski družbi na Hrvaškem in v Sloveniji. Do tega stanja je prišlo zaradi »poslabšanja likvidnostne pozicije po pomembni izgubi vlog,« je poudarila Evropska Centralna banka.

Zaradi napovedi sankcij proti Rusiji so bonitetne agencije postavile kakovost ruskega dolga na raven neželenih obveznic. Standard & Poor’s je v petek znižal rusko oceno z BBB na BB, kar pomeni, da bo morala Rusija plačati višje obresti za financiranje v tujini. 

Vir: El País, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine