9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Posledica Cerarjevega obiska pri papežu: tudi Vatikan priznal, da podpira zloglasni globalni sporazum ZN o migracijah! Cerar pa se je znova sprenevedal glede odnosov med Cerkvijo in državo

Zunanji minister in nekdanji premier Miro Cerar se je danes v Vatikanu na splošni avdienci srečal s papežem Frančiškom. V okviru obiska pri Svetem sedežu se je pogovarjal z gostiteljem, tajnikom za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, sprejel pa ga je tudi državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin.

 

Kot poroča STA, so sogovorniki so izmenjali stališča o nekaterih aktualnih mednarodnih temah, kot so migracije, vprašanji trajnostnega razvoja in odprave revščine, ter poudarili pomen celostne obravnave migracij na globalni ravni, so sporočili iz zunanjega ministrstva.

No, najbolj zanimivo šele pride. Namreč, tako Cerar kot njegovi sogovorniki iz Vatikana so se strinjali, da globalni dogovor ZN o migracijah predstavlja dobro podlago za obvladovanje migracijskih tokov, so pa vatikanski sogovorniki poudarili, da je treba vprašanje migracij reševati v državah izvora, in sicer tako, da jim pomagamo pri njihovem razvoju.

Minister Cerar je sogovornikom predstavil tudi pogled na razmere v Jugovzhodni Evropi. Visoki predstavniki Svetega sedeža se strinjajo s podporo nadaljevanju širitve EU v regiji. Ali je s tem mišljen tudi vstop Turčije v EU, ni znano.

V okviru razprave o dvostranskih odnosih sta zunanji minister Cerar in državni tajnik Gallagher omenila nadgradnjo dobrodelnega projekta v podporo dejavnostim misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju, ki predstavlja zelo učinkovito obliko razvojne pomoči v nerazvitih državah.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Cerar zagotovil, da bo dialog med Cerkvijo in državo tudi pod novo vlado potekal redno. V okviru tega bodo naslovljena tudi vsa vprašanja, ki zanimajo obe strani. No, tu se je Cerar na debelo sprenevedal, saj je kot nekdanji predsednik vlade odgovoren, da ni prišlo do realizacije odločne ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol.

Sogovorniki so nekaj pozornosti namenili tudi razstavi Plečnikovih del, ki bo na ogled prihodnje leto v Vatikanskih muzejih.

Državni tajnik kardinal Parolin je ministra Cerarja zaprosil, da prenese iskrene čestitke novi načelnici Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorki Alenki Ermenc, so še sporočili iz zunanjega ministrstva.

Zanimivo je sicer, da je v zadnjih dneh potekala plenarna seja Slovenske škofovske konference, ki so se je udeležili tudi nekateri škofje iz sosednjih držav. Kot je zapisano v sklepnem sporočilu SŠK, so se z gosti pogovarjali tudi o problematiki migracij, vendar ni znano, kakšna stališča so v zvezi s tem zavzeli. Res pa je, da je verjetno prav »afera« s sodnim pregonom TadejaStrehovca, generalnega tajnika SŠK, nekoliko streznila škofe, ki so v sporočilu za javnost povedali, da so del pogovorov na plenarni seji SŠK namenili tudi problematiki t. i. sovražnega govora, »s katerim se želi omejiti svobodo izražanja ter svobodo veroizpovedi in vesti«.

No, dejstvo pa je, da je Vatikan očitno med podporniki zloglasne marakeške deklaracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine