17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Portugalska je omejitve za vstop v državo podaljšala

Piše: C. R.

Portugalska podaljšala omejitve za vstop v državo, ki jih je zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom sprejela konec januarja, podaljšala do 15. aprila, je danes sporočilo portugalsko notranje ministrstvo.

V dogovoru s Španijo se je Portugalska odločila, da bo “nadzor na kopenski in morski meji” podaljšala do vključno 15. aprila, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila portugalska vlada in dodala, da prekinjen ostaja tudi železniški promet.

Izjeme pri prehajanju meje veljajo za prevoz blaga, čezmejne delavce ter v nujnih primerih. Prav tako se lahko domov vrnejo portugalski državljani in osebe, ki imajo v državi dovoljenje za prebivanje, iz države pa smejo odpotovati tudi tuji državljani, so sporočili v Lizboni.

Portugalska, ki je bila v tretjem valu pandemije covida-19 med najbolj prizadetimi evropskimi državami, je po dveh mesecih zaprtja države začela postopno in selektivno odpirati nekatere dejavnosti. V ponedeljek bodo odprli šole, muzeje in terase lokalov, poroča STA.

Potem ko so konec januarja s 16.500 novimi okužbami zabeležili dnevni rekord, so se epidemiološke razmere v trenutno predsedujoči članici Svetu EU močno izboljšale. V zadnjih 24 urah so na Portugalskem potrdili štiri smrti zaradi covida-19 ter 193 novih okužb z novim koronavirusom, poroča AFP.

Vendar portugalske oblasti kljub temu ostajajo previdne in vztrajajo pri postopnem odpiranju države. Med drugim so še vedno ustavljene letalske povezave z Brazilijo in Združenim kraljestvom. Za potnike iz držav, kjer je incidenca večja od 500 primerov na 100.000 prebivalcev, pa je ob prihodu v državo še naprej obvezna 14-dnevna karantena, je sporočilo portugalsko notranje ministrstvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine