0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Poročilo navaja, da bi Švedska s pridružitvijo Natu “preprečila nevarnost vojaškega spopada v severni Evropi”

Piše: Andrej Potokar

V novem poročilu je zapisano, da bi pridružitev Švedske Natu zmanjšala nevarnost vojaških spopadov v severni Evropi.

Pregled objavljen v petek je izpostavil več prednosti čezatlantske vojaške zveze. Švedska in sosednja Finska razmišljata o pridružitvi potem, ko je ruska vojna v Ukrajini sprožila porast podpore članstvu v Natu. Finski predsednik in predsednik vlade sta v četrtek izdala skupno izjavo v kateri sta državo pozvala naj se “nemudoma” pridruži zvezi NATO. Vendar pa petkovo poročilo na Švedskem ni vsebovalo takšnega priporočila. “Članstvo Švedske v Natu bi zvišalo prag [za sprožitev] vojaških spopadov in bi tako imelo odvračilni učinek v Severni Evropi,” je navedeno v poročilu.

Čeprav je Moskva opozorila na “posledice”, če bi Švedska in Finska vstopili v Nato je poročilo oborožen napad označilo za zelo malo verjeten čeprav je priznalo možnost ruskih “provokacij” in “povračilnih ukrepov”. “Menimo, da ne bi utrpeli konvencionalnega vojaškega napada kot odziv na morebitno kandidaturo za članstvo v Natu,” je v petek na novinarski konferenci dejala švedska zunanja ministrica Ann Linde. Vendar se je ustavila pri izključitvi ruskega vojaškega napada na državo in ponovila stališče svoje vlade. Uradna odločitev o tem ali se bosta Švedska in Finska pridružili zvezi Nato naj bi bila sprejeta v prihodnjih dneh.

Švedska zastava. (foto: Pixabay)

Švedska se tradicionalno zavzema za politiko nevtralnosti in ne sodeluje v zahodnem zavezništvu saj ne želi izzivati napetosti na tem območju. Rusija odločno nasprotuje večjemu in razširjenemu Natu na svojih mejah saj meni, da ogroža njeno varnost. Moskva je že prej opozorila, da bo v bližini Skandinavije in baltskih držav namestila jedrsko orožje, če se bosta Finska ali Švedska odločili za vstop v zavezništvo.

Nato (Organizacija Severnoatlantske pogodbe) ustanovljena po drugi svetovni vojni je vojaška in politična zveza zahodnih držav. Če eno od 30 držav članic Nata napade tuja sila ji morajo v skladu s pogodbo priskočiti na pomoč vse druge.

Vir: euronews.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine