7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Popularno socialno omrežje Tik Tok naj bi skrivalo mračno skrivnost kitajskih obveščevalnih sil!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Tik Tok je družbeno omrežje, ki beleži daleč največjo rast v primerjavi s konkurenti. Samo v preteklem letu je bil naložen več kot milijardokrat. Njegova velikanska priljubljenost pa obenem prinaša tudi dvom glede tega, ali nad njo morda nima vpliva tudi kitajska komunistična partija. 

Aplikacija Tik Tok se je pojavila leta 2017 in v izjemno kratkem času postala ena izmed najpopularnejših na svetu. Princip delovanja aplikacije je zelo enostaven: objavi se kratek videoposnetek, najpogosteje skupaj z glasbo. Od začetka je večina posnetkov prikazovala ples ob priljubljeni pesmi ali prepevanje na “playback”. Potem pa je Tik Tok postal svetovni fenomen in osrednji element vohunske sage, poroča Blic.

Ko je podjetje ByteDance, ki je nastanjeno v Hongkongu, in ki je lastnik Tik Toka že vse od leta 2018, kupilo to aplikacijo, je bilo odobreno, da to družbeno omrežje postane dostopno tudi v Evropi in ZDA. Potem se je pričela njegova skokovita rast in postalo najpogosteje naložena aplikacija v ZDA. Večina strokovnih medijev je Tik Tok uvrstila na sedmo mesto po priljubljenosti v celotnem desetletju. Število njenih ogledov se meri v milijardah. Tu pa se pojavlja problem: obveščevalna skupnost v ZDA, je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi množične uporabe Tik Toka. Gre namreč za kitajsko aplikacijo.

Tik Tok kot kitajska družba vzbuja bojazni glede varnostnih tveganj. (Foto: Pixabay)

Njeni strežniki so na Kitajskem in bi lahko služilo za zbiranje podatkov o ameriških državljanih. Obveščevalna središča so najbolj zaskrbljena zaradi dejstva, ker je na Kitajskem Tik Tok pod strogim nadzorom. To pomeni, da lahko tamkajšnje oblasti dostopajo do vseh podatkov, ki se nanašajo na uporabo aplikacije. Posledično obstaja bojazen, da bi se lahko enako obnašale tudi do ameriških uporabnikov. Da ne gre zgolj za ugibanje, se je pokazalo decembra, ko sta tako mornarica kot tudi kopenska vojska ZDA svojim pripadnikom uradno prepovedali uporabo Tik Toka. Kot razlog so bila navedene “resne varnostne grožnje in nevarnost vohunjenja”.

Ali Tik Tok osebne podatke uporabnikov pošilja na Kitajsko? (Foto: Pixabay)

Tik tok namreč sledi vsemu, kar napišete, vaši lokaciji, vaša iskanja in vse to pošilja na Kitajsko. Družba ByteDance, ki stoji za Tik Tokom, ima vrednost, ki je ocenjena na več kot 100 milijard dolarjev. Prav zato mnogi govorijo kar o Facebooku iz Kitajske. Obenem pa Tik Tok za Američane predstavlja velik trn v peti tudi zaradi prihodkov od oglasov in da predstavlja neposredno konkurenco Facebooku, ki že dolgo časa stagnira na področju pridobivanja novih uporabnikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine