30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Populacijska katastrofa vzrok za napad na Ukrajino: »Putin potrebuje Ukrajino za premagovanje demografske krize v Ruski federaciji«

Piše: Vančo K. Tegov

Kremelj je stopil na stare grablje – v prizadevanju za širitev Rusije je sprožil vojno, ki  pa v resnici sami Rusiji požre oz. pogoltne del prebivalstva.

S tem ko je Putin pred 22 meseci  sprožil vojno in agresijo na Ukrajino  je želel v svojih  blodnjah in sanjah  doseči  občutno povečanje prebivalstva Rusije, seveda na račun pripojenih(bog ne daj) pokrajin oziroma delov suverene države Ukrajine. Tukaj Putinu pride »prav« obrnjena Maltusova demografska teorija. Pri izvirni teoriji se vojne začnejo zaradi porasta lastnega prebivalstva in nesorazmernosti z viri ki jih imajo. Pri napadu na agresiji  Ukrajino pa je to agresijo( po njihovem specialna operacija) da bi k populacijskemu telesu Ruske federacije dodal občutno število Rusov, ki živijo izven meja Rusije in so »ogroženi« ter si želijo pomoč »matere« Rusije.

Rusija se sooča s težko demografsko krizo. Z vojno v Ukrajini  želi rešiti to krizo in jo hkrati  poglablja. O tem  je nedolgo tega pisal  Financial Times. Po podatkih ZN bo Rusija leta 2021 imela 145 milijonov prebivalcev v primerjavi s 149 milijoni leta 1994, ne da bi upoštevali prihod milijonov neslovanskih  migrantov iz Srednje Azije. To situacijo še dodatno zakomplicira in jo dela težko rešljivo.

Tako je po študiji medicinske revije The Lancet za leto 2022 presežna umrljivost – število smrti nad zgodovinskim povprečjem – v Rusiji med pandemijo koronavirusa znašala okoli 1,1 milijona. Invazija na Ukrajino je Rusijo po ocenah Pentagona samo v letu 2022 stala 120.000 življenj vojakov. Zaradi vojne je državo zapustilo še sto tisoč Rusov.

Sam Putin dobro pozna velike demografske težave in poskuša sprejeti določene ukrepe. Po pol leta po obsežni invaziji na Ukrajino je podpisal odlok o obnovitvi sovjetske nagrade “Mati heroina”, s katero so podeljevali ženske, ki so rodile in vzgojile 10 ali več otrok. Ena prvih dobitnic te nagrade je bila Medni Kadirova, žena čečenskega “predsednika” Ramzana Kadirova. Z  druge strani pa mu ni najbolj všeč da to počnejo in so v očitni »prednosti« pri tem početju ženske iz neslovanskih delov prebivalstva v Ruski federaciji.

Pred slabima dvema tednoma je Putin podpisal še en odlok, s katerim je leto 2024 v Rusiji razglasil za “leto družine”. Ruski diktator je v svojih javnih besedah ​​v zadnjih letih aktivno  forsiral temo družine, pri čemer je omenjal  predvsem to, kako je bilo nekoč izjemno, ko so ženske v življenju rodile 10 otrok.

Simbolična fotografija – ruska vojska v Ukrajini (foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY )

“Putin bo premagal ta demografski problem. Moč  države je po njegovem mnenju povezana z velikostjo prebivalstva. Večje kot je prebivalstvo, močnejša je država,” pojasnjuje  znan francoski demograf. Predpostavljam da je dobro plačan tale »francoz«.

Obenem  se da ugotoviti, da je Putinova priključitev-aneksija  ukrajinskih ozemelj, kjer je pred vojno živelo 8,6 milijona ljudi, eden  od poskusov povečanja demografskega potenciala Rusije. Množična (nezakonito in nehumano) posvojitev in nastanitev otrok iz »priključenih« ukrajinskih regij v notranjost Rusije  in njihova  indoktirinacija sta del te strategije.

Absurdne kampanje za rešitev prebivalstvene krize v Ruski federaciji

A to še ni vse. V sami Rusiji se zdaj krepi pol-verska kampanja za omejevanje splava. Čeprav so sociologi že dokazali, da neposredne povezave med prepovedjo splava in rodnostjo v sodobnem svetu ni. Zato imajo na splošno vse te pobude Kremlja nasprotni učinek. Tako kot vedno v podobnih situacijah.

Pandemija Covid-19  ter »posebna vojaška operacija« sta ustvarili ozadje skrajne negotovosti glede prihodnosti. Militarizacija življenja v Rusiji prav tako ne spodbuja ljudi, da bi se posvetili  svojim družinam. Več kot očiten   je pojav, ko  se  je Rusija večkrat soočila z  valom vojn in represije, ki  je na koncu dodatno rezultiral v  izčrpavanje  človeških virov  in ne h krepitvi.

Za premagovanje te krize je Ruse pozval, naj imajo več otrok. Obenem je »pohvalil« ruske etnične manjšine, ki “ohranjajo tradicijo močne, večgeneracijske družine, kjer se vzgajajo štirje, pet ali več otrok”. Celo tako daleč  gredo da je Putin  v ruski Dumi pozval k omejitvi visokošolskega izobraževanja za mlade in še posebej za dekleta. Po besedah ​​enega od poslancev je treba dekleta spodbujati k rojevanju otrok in ne k izobraževanju.

Kam je zašla Rusija? V srednji vek?

Čudno, pa vendar resnično. Na tem ozemlju so se izmenjali sistemi, ekonomske in družbene ureditve, voditelji takšne ali drugačne  vrste. Vsi od prvega  do zadnjega so zasledovali hegemonizem. To je bolezen za katero Rusi sami  do sedaj niso našli zdravila. Do kdaj bo to tako? Zagotovo morajo najti zdravilo. V nasprotnem bodo  vedno srečanje z iracionalnimi početji  svojih voditeljev in trpeli  in prenašali posledic na lastnih plečih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine