11.7 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Ponavlja se scenarij lanske pomladi – Bolgarom grozi ponovno zaprtje države zaradi covid19

Piše: Vane T. Costa

Niso več aktualne govorice o novih omejitvah v boju proti Covid-19, ki bi naj bile samo na Sofijo, njihovo prestolnico, temveč za celotno Bolgarijo. Ukrepi, ki bodo sprejeti danes, potrjeni pa v četrtek, bodo veljali najmanj dva tedna. Pripravlja se novo popolno zaprtje države

Čas je za nacionalne ukrepe proti širjenju korona virusa v državi, je novinarjem po sestanku sofijskega operativnega štaba napovedal njihov glavni zdravstveni inšpektor in član kriznega štaba doc. Angel Kunčev.

Sedaj ni dvoma: “Prišel je čas za ukrepanje – in to povsem odločno. Ukrepi so nepriljubljeni- nihče ne mara nehati delati, imeti omejitve, vendar razmere to zahtevajo,” je dejal. Ampak drugače ne gre.

Načrtovano je zaprtje šol, vrtcev, restavracij, nakupovalnih središč, telovadnic itd. v Sofiji bo verjetno od že od sobote 20. marca, v preostali državi pa od ponedeljka 22. marca, je sporočil Kunčev. Vse kulturne prireditve bodo ponovno ustavljene – kinodvorane, gledališča, plesne skupine itn. Zdravstveni organi želijo v času do četrtka organizirati vrsto sestankov s prizadetimi industrijami in razjasniti ukrepe, dokončna odločitev pa bo uradno sledila in bo objavljena na rednem sestanku v četrtek.

Po prejšnji močni in dolgotrajni zapori konec novembra so trgovski centri, telovadnice in kinematografi v začetku februarja spet začeli delovati. Kot pravijo, pa ne samo oni, bolje je takoj in za kratek čas zapreti vse kot pa to početi parcialno. Restavracije so odprte šele dva tedna, nočni klubi pa še nikoli. Prav zato se lastniki restavracij niso veselili ponovnega odpiranja restavracij.

Glavna ideja prepovedi in zapiranja je preprečiti gnečo. Omejitve bodo tudi v velikih trgovinah, verjetno bodo obnovljeni tudi “zeleni hodniki” oziroma čas ko bodo kupovali starejši v intervalu ki je namenjen njim.

Trenutno v Sofiji ne načrtujejo zapiranja parkov in ostalih odprtih javnih površin ter obvezno nošenje mask na prostem. Tudi kontrolnih točk, ki bi omejevale promet med različnimi mesti in okrožji, ne bo.

To je samo še ne dokaz da s COVID19 še zdaleč nihče nikjer ni opravil do konca. Intenzivnost ukvarjanja z korona virusom bo odvisen od tega, kako uspešno smo se spopadali z njim do sedaj in kakšna je bila uspešnost zajezitve epidemije, ki pa je bila odvisna od upoštevanja in izvajanja ukrepov in priporočil za ravnanje v času epidemije.

Zadnje dni pa iz zahodnega in osrednjega Balkana kažejo na bumerang korone v obliki silovitih novih valov okužb pa tudi porast števila mrtvih od COVID 19 v Srbiji, R. S. Makedoniji in Bolgariji. Popuščanje in zategovanje brez zmernosti bo korona ples samo podaljševalo in izčrpavalo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine