31.9 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Pompeo: ZDA pozivajo Rusijo, naj spoštuje načela, za katera že dolgo trdi, da se jih drži, in preneha z okupacijo Krima

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v sredo prišel na zaslišanje pred senatni odbor za mednarodne odnose, kjer je skeptične senatorje poskušal prepričati, da predsednik ZDA Donald Trump ve, kaj dela na področju zunanje politike. Povedal ni nič novega, pred zaslišanjem pa je v izjavi ostro ošvrknil Rusijo zaradi zasedbe Krima.

 

Pompeovo zaslišanje je bilo del prizadevanj Trumpove administracije za gašenje požara, ki ga je zanetil Trump na vrhu z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Helsinkih in ob vrnitvi domov, ko je Putina povabil, naj jeseni obišče Belo hišo. Zaradi Helsinkov, kjer je ameriški predsednik v bistvu povedal, da bolj zaupa Putinu kot lastnim obveščevalnim agencijam, sedaj večina Američanov verjame, da Putin z nečim izsiljuje Trumpa.

V času Pompeovega zaslišanja v senatu je Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton sporočil, da je Putinov obisk preložen na čas po novem letu, ker Trump ne želi vrha v času nadaljevanja “lova na čarovnice”. S tem je tudi Bolton znova zavrnil preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 in uničil vsa prizadevanja drugih članov vlade, ki so javnost skozi teden prepričevali, da Trump razume rusko grožnjo za ameriške demokratične procese.

Trump je med tednom tvitnil, da jo res razume, ampak meni, da se bodo Rusi vpletali na strani demokratov. Nekdanji kongresnik Pompeo je v senatu uspešno krmaril skozi kritična vprašanja tako demokratov kot republikancev. Odbor za zunanje zadeve vodi republikanec iz Tennesseeja Bob Corker, ki se odpravlja v pokoj in je tako eden redkih članov stranke, ki si upajo kritizirati predsednika.

“Ne morem bolj jasno povedati, da res moramo razumeti, kaj se dogaja, v kaj je predsednik privolil, kakšna je naša strategija glede Rusije in številnih drugih vprašanj,” je Pompea uvodoma nagovoril Corker, ki pa se z državnim sekretarjem potem ni nič prepiral. To je prepustil demokratom, kot je Bob Menendez iz New Jerseyja, ki je od Pompea izvedel, da še vedno ne ve natančno, kaj sta se Trump in Putin pogovarjala v Helsinkih dve uri za zaprtimi vrati. Priznal je, da z ameriško prevajalko, ki je bila prisotna, ni govoril.

Pompeo je uvodoma povedal vse po predpisih, izrazil je podporo zvezi Nato, drugim zavezniškim in partnerskim državam, zatrdil, da se zaveda grožnje Rusije, in zagotovil, da napredujejo glede Severne Koreje. Pred nastopom je v izjavi pozval Rusijo, naj se umakne s Krima in obnovi ozemeljsko celovitost Ukrajine.

“ZDA pozivajo Rusijo, naj spoštuje načela, za katera že dolgo trdi, da se jih drži, in preneha z okupacijo Krima. Rusija ravna na način, ki ni vreden velike države, s čimer se je osamila pred mednarodno skupnostjo. ZDA ponovno potrjujejo zavrnitev priznanja suverenosti Rusije nad ozemljem, ki ga je zasedla s silo, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom,” je sporočil Pompeo in med drugim dodal, da bodo sankcije ostale, dokler Krim ne bo spet ukrajinski.

Senatorji s Pompeom nimajo težav, ampak z njegovim šefom. Corker je dejal, da je predsednik tisti, ki povzroča skrbi, njegova dejanja pa ustvarjajo ogromno nezaupanja doma in pri zaveznikih. Pompeo je zagotovil, da Trump razume problem vpletanja Rusije v volitve in bo še naprej pritiskal na Moskvo, naj tega ne dela. Menda povsem sprejema, da se je Rusija vpletala v volitve 2016, o čemer ga je sam brifiral. Zgodba, da je Trump popustljiv do Rusije, pa naj bi bila po njegovih besedah popolnoma napačna.

Glede Severne Koreje je Corkerja zanimalo, zakaj mora Trump hvaliti Kima Jonga-una, ki je eden najbolj surovih voditeljev sveta. Trump je o Kimu dejal, da je zelo nadarjen in ima rad svoje ljudi. “Vsak deseti prebivalec Severne Koreje živi v suženjstvu, vsak peti otrok ima razvojne motnje zaradi podhranjenosti. A je to res nadarjen voditelj, ki ima rad svoje ljudi?” se je vprašal Corker.

Pompeo senatorjem ni mogel poročati o velikem napredku po vrhu med Trumpom in Kimom v Singapurju. Vsaka stran si še naprej po svoje razlaga, kaj pomeni zaveza za denuklearizacijo Korejskega polotoka. Za Pompea je pomembno, da se Severna in Južna Koreja pogovarjata, sam pa je vpleten v “potrpežljivo diplomacijo”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine