12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Pompeo v Severni Koreji pripravlja teren za srečanje Trumpa in Kima

Novi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes prispel v Severno Korejo, da bi pripravil vse potrebno za načrtovano srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. To je njegov drugi obisk v Severni Koreji v nekaj več kot mesecu dni, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Na letu v Pjongjang je Pompeo po poročanju ameriške televizije CNN izrazil upanje, da mu bo uspelo vzpostaviti okvir za uspešen vrh obeh predsednikov. Dejal je še, da se bo sešel z “najvišjimi predstavniki Severne Koreje”, ni pa izdal, ali se namerava srečati tudi s Kimom.

Kraj in datum srečanja med voditeljema še nista znana.

V ZDA pričakujejo, da se bo Pompeo v domovino vrnil s tremi ameriškimi državljani, zaprtimi v Severni Koreji. “Mislim, da bi bila pomembna gesta, če bi se odločili to storiti,” je dejal Pompeo in poudaril, da se bo zavzemal za njihovo izpustitev. Tudi Južna Koreja je danes izrazila pričakovanje, da bo Severna Koreja Pompeu izročila te tri zapornike.

Kim Dong-chul, ameriški pastor južnokorejskega porekla, je v Severni Koreji v pridržanju od leta 2015, ko so ga aretirali zaradi vohunjenja. Leta 2016 je bil obsojen na deset let težkega dela. Kim Hak-song in Kim Sang-duk, znan tudi kot Tony Kim sta delala na Univerzi za znanost in tehnologijo v Pjongjangu, ki jo finančno podpirajo evangeličani, prijeli pa so ju lani zaradi suma “sovražnih dejanj do države”.

Ameriški zunanji minister je pred obiskom tudi dal vedeti, da ZDA glede spora severnokorejskega jedrskega programa ne želijo ponoviti napak iz preteklosti. Zato bodo sankcije proti Severni Koreji umaknile šele, ko bo dosežen cilj denuklearizacije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine