4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Pompeo prihodnji teden na obisku na Hrvaškem

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se bo prihodnji teden mudil na obisku na Hrvaškem, je danes novinarjem potrdil hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Napovedal je, da bodo na mizi dvostranska vprašanja, kot je odprava ameriškim vizumov za hrvaške državljane, pa tudi regionalne zadeve, predvsem razmere v Bosni in Hercegovini.

 

Grlić Radman je pred začetkom današnje seje hrvaške vlade novinarjem povedal, da se bosta s Pompeom pogovarjala o odpravi vizumov za hrvaške državljane za vstop v ZDA in o sporazumu o izogibanju dvojni obdavčitvi. Kot je poudaril, gre za “dobro srečanje” v smeri krepitve čezatlantskih povezav in sodelovanja.

Povedal je, da bosta govorila o vprašanjih skupnega interesa Zagreba in Washingtona ter tudi o tistih, ki so v interesu Hrvaške. “Pogovarjali se bomo tudi o vprašanjih Zahodnega Balkana s poudarkom na BiH, glede na to, da letos obeležujemo 25. obletnico podpisa daytonskega sporazuma. Tema bo tudi položaj Hrvatov v BiH,” je dejal. ZDA in Hrvaška sta med podpisnicami daytonskega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala triletna vojna v BiH.

Na novinarsko vprašanje, ali bo Hrvaška soglašala z zahtevami ZDA, da ne uporablja kitajske 5G tehnologije, je dejal, da se bodo “o vsem pogovarjali”.

Pompeo je med svojo turnejo v Srednji Evropi sredi avgusta uradno obiskal tudi Slovenijo, ko je bilo v ospredju srečanja z gostitelji podpis skupne izjave o varnosti omrežij 5G, zlasti pred kitajskim varnostnim aparatom. ZDA si prizadevajo, da bi ameriške družbe razvijale posle s 5G omrežji.

Grlić Radman je novinarjem še dejal, da bodo o podrobnostih obiska visokega gosta iz ZDA pravočasno obvestili javnost. Neuradno naj bi se hrvaški premier Andrej Plenković in Grlić Radman srečala s Pompeom v Dubrovniku v petek, 2. oktobra. O natančnem datumu srečanja naj bi se še dogovarjali, ker je za prihodnji teden napovedan tudi vrh EU.

Na Hrvaškem se bodo med pogovori verjetno dotaknili tudi nakupa vojaških lovcev za potrebe hrvaške vojske, potem ko so se na hrvaški razpis uradno prijavile tudi ZDA s svojim novimi letali F16. Mogoče je pričakovati, da bodo govorili tudi o hrvaškem terminalu za utekočinjeni zemeljski plin na otoku Krk, ki ga ZDA močno podpirajo kot eno energetskih vozlišč za prodajo svojega zemeljskega plina v tekmi z ruskimi plinarji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine