15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Pompeo o odpravi enostranske omejitve v stikih s Tajvanom: Vlada ZDA je te ukrepe sprejela enostransko, da bi pomirila komunistični režim v Pekingu. Nič več.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v soboto sporočil, da vlada predsednika Donalda Trumpa odpravlja omejitve, ki so bile pred leti uvedene glede stikov med ameriškimi in tajvanskimi vladnimi predstavniki. “Vlada ZDA je te ukrepe sprejela enostransko, da bi pomirila komunistični režim v Pekingu. Nič več,” je dejal Pompeo.

 

Omejitve, ki so jih ZDA pred desetletji same uvedle, da bi pomirile kitajsko vlado, so sedaj “nične in neveljavne”, so še sporočili iz State Departmenta. Gre za omejitvene ukrepe glede stikov ameriških diplomatov in vladnih predstavnikov s predstavniki Tajvana.

Odhajajoča administracija je odločitev sprejela pred obiskom ameriške veleposlanice pri ZN Kelly Craft na Tajvanu, načrtovanim za 13. januar, ki so ga v Pekingu že ostro kritizirali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je dejal, da je “hvaležen” za odpravo omejitev, ki so v preteklih letih po nepotrebnem omejevale sodelovanje med državama.

Pričakovati je, da bo ta poteza razjezila Kitajsko, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, in dodatno zaostrila napetosti med Washingtonom in Pekingom.

Kitajska od držav, s katerimi ima diplomatske odnose, pričakuje, da ne bodo imele uradnih stikov z vlado na Tajvanu, in odločno nasprotuje mednarodnemu priznanju otoka.

ZDA imajo s Tajvanom vzpostavljene le neformalne odnose. Ameriški inštitut na Tajvanu (AIT) je pristojen za uresničevanje ameriške politike v odnosih s Tajvanom, še navaja dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine