29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Pompeo: Kitajska komunistična partija glavna grožnja našega časa

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je med današnjim obiskom v Veliki Britaniji kitajsko komunistično partijo označil za “glavno grožnjo našega časa”. Brexit bo po njegovih besedah Združenemu kraljestvu prinesel “ogromno koristi”.

 

“Kitajska komunistična partija predstavlja osrednjo grožnjo našega časa,” je na skupnem nastopu z britanskim kolegom Dominicom Raabom povedal Pompeo. Zahodne sile morajo po njegovih besedah zagotoviti, da bodo prevladovali Zahodni demokratični standardi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija je sicer v torek kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei prižgala zeleno luč za sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G, vendar v omejenem obsegu. Vlada je pojasnila, da bodo “visoko tvegani ponudniki” izključeni iz gradnje “občutljive” jedrne infrastrukture.

Ta odločitev bi lahko poslabšala odnose med ZDA in Veliko Britanijo. V ZDA so nekateri svarili, da bi lahko sodelovanje Londona s Huaweijem škodovalo sodelovanju držav na področju obveščevalnih dejavnosti.

A je Pompeo danes dejal, da bo sodelovanje pri izmenjavi obveščevalnih podatkov ostalo “močno” in “globoko”. Izrazil je prepričanje, da bo prihodnja generacija tehnologije varna.

Po besedah državnega sekretarja ZDA bo brexit, ki se bo zgodil v petek opolnoči, bo Združenemu kraljestvu prinesel “ogromno koristi”. “Združeno kraljestvo je moralo določene stvari delati zaradi članstva v EU, zdaj jih bodo lahko delali drugače,” je povedal.

Pompeo bo danes v Londonu o dogovoru z ZDA po brexitu in drugih ključnih vprašanjih govoril tudi z britanskim premierjem Borisom Johnsonom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine