8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Pompej: robotski pes raziskuje ruševine

Piše: Damian Ahlin

Štiristopenjski robot pod imenom SPOT, bo pregledoval ozke in težko dostopne predore, ki so jih že izkopali. Pomoč te tehnologije pa ni koristna le za arheologe.

Fascinanten in nenavaden robotski pes varno obvladuje neraven teren. Tudi v najbolj neugodnih razmerah se splazi skozi ozke luknje, naredi jasne fotografije in odpre vrata.

Tega futurističnega štirinožnega spremljevalca z imenom Spot je razvilo ameriško podjetje Boston Dynamics. Robot ima pomembno vlogo na enem najbolj znanih arheoloških najdišč na svetu: v arheološkem parku Pompej v Italiji.

Nevarno za arheologe

V ruševinah starodavnega pristaniškega mesta že stoletja kopljejo predore in iščejo dragocene predmete. Vstop v te ozke prehode je za arheologe nevaren, zato jih bo pregledoval Spot.

Lahko bi zbirali informacije iz skritih območij, kar bi pomagalo pridobiti vpogled v stanje ograde. S fotoaparatom lahko na primer fotografira območje ter pomaga pri raziskavah in načrtovanju popravil, je povedal direktor parka Gabriel Zuchtriegel.

Robot tehta približno 31 kilogramov in je visok približno 80 centimetrov. Poganjajo ga električni motorji, ima zmogljive baterije in se upravlja na daljavo s tabličnim računalnikom, v nujnih primerih pa se lahko premika sam. Stane približno 75.000 dolarjev in ga lahko  vsakdo kupi.

Podpora iz zraka

Spot se z brezpilotnim letalom odpravi na raziskovanje ruševin Pompejev. Leteči skener, ki ga je izdelala družba Leica, zagotavlja dodatne okoljske ocene, ki dopolnjujejo delo robotskega psa na tleh.

Ta raziskava je del tehničnega projekta arheološkega parka Pompeji, ki preizkuša nove tehnične rešitve in varuje najdišče. Pričakuje se, da bosta Spot in brezpilotno letalo opravljala avtonomne naloge skeniranja in zagotavljala panoramske slike območja.

Če bo projekt v Pompejih uspešen, bi lahko Spot in drugi robotski psi našli nov namen in sodelovali pri podobnih arheoloških projektih.

V Nemčiji je bila policija v Duisburgu prva, ki je uporabila robotskega psa. Februarja 2022 je pomagala gasilcem in policiji pri preiskavi požara v Essnu.

Vojaška uporaba

Potencial robotskih psov je bil že večkrat dokazan na vojaškem in patruljnem področju, zlasti pri vojaškem izvidništvu in prevozu materiala. Zagotovo pa ni nerazumno, da so robotski psi oboroženi.

Nemške oborožene sile so leta 2021 preizkusile možnosti robotskih psov pri vojaškem izvidovanju. Ko so vojaki napredovali na terenu, so v živo prejemali slike, ki sta jih s frontne črte pošiljala pes in dron.

Francoska vojska ima trenutno šest robotskih psov, vojaki pa so poročali, da se med izvidniškimi misijami v spremstvu te tehnologije počutijo varnejše.

Vir:  DeutscheWelle 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine