22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Polkovnik avstrijske vojske vohunil za Rusijo vse od 90. let prejšnjega stoletja do danes

Upokojeni polkovnik avstrijske vojske naj bi od 90. let prejšnjega stoletja do letos sodeloval z rusko obveščevalno službo. Primer preučuje avstrijsko tožilstvo, sta danes javnosti sporočila avstrijski kancler Sebastian Kurz in obrambni minister Mario Kunasek. Če bodo sum potrdili, to ne bo izboljšalo odnosov med Rusijo in EU, je poudaril Kurz.

“Vohunjenje je nesprejemljivo in rusko vohunjenje v Evropi je nesprejemljivo,” je še izpostavil avstrijski kancler.

Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je zaradi primera danes na pogovor na zunanje ministrstvo poklicala odpravnika poslov na ruskem veleposlaništvu v Avstriji Igorja Nikitina in odpovedala za 2. in 3. december načrtovani obisk v Moskvi.

Ob tem je Kneisslova glede na sporočilo njenega ministrstva podobno kot Kurz ocenila, da bo primer vohunjenja, če bo ta potrjen, močno obremenil dvostranske odnose med Dunajem in Moskvo.

O primeru so obvestili tudi avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Dunaju želijo sedaj najprej razjasniti primer, a glede na okoliščine pričakujejo, da se bo sum potrdil. Kot je navedel Kurz, zdaj od ruske strani terjajo transparentne informacije, o vsem nadaljnjem se nameravajo pogovoriti z evropskimi partnerji. Kancler za zdaj ni želel govoriti o morebitnem izgonu ruskih diplomatov.

Obrambni minister pa je pojasnil, da je Avstrija namig o odtekanju informacij pred nekaj tedni prejela od prijateljske obveščevalne službe, nato so stekle preiskave. Na obrambnem ministrstvu so posledično ugotovili identiteto poveljnika in z njim tudi opravili pogovor.

Upokojeni častnik je poleg tega predal svoje naprave, med njimi prenosni računalnik, ki ga zdaj pregledujejo. Častniku grozi kazenski pregon. Kot je dodal Kunasek, za zdaj ne morejo potrdili, ali gre za posamični primer.

Avstrijski obrambni minister je izrazil ogorčenje, ker ta primer kaže, da se vohunjenje nadaljuje tudi po koncu hladne vojne. Zato bodo morali po njegovih besedah varnostno mrežo v Avstriji in tudi znotraj obrambnega ministrstva “še tesneje zategniti”.

Časopis Kronen Zeitung v zvezi s primerom danes poroča, da naj bi poveljnik za svoje vohunske dejavnosti prejel 300.000 evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine