10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Poljski premier Morawiecki se očitno poslavlja, vrača se liberalno usmerjeni Donald Tusk

Piše: G. B. 

Manjšinska vlada dosedanjega poljskega premierja Mateusza Morawieckega danes v spodnjem domu parlamenta v Varšavi ni dobila zaupnice, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem se je odprla pot za sestavo vlade vodji opozicije Donaldu Tusku, čigar zavezništvo je na oktobrskih volitvah osvojilo večino 248 od 460 sedežev v sejmu.

Za nacionalistično-konservativno vlado Morawieckega je glasovalo 190 poslancev spodnjega doma poljskega parlamenta, 266 pa jih je bilo proti.

Po neuspeli zaupnici vladi je na potezi parlament, ki bo odločal o novi vladi. Tusk, nekdanji predsednik Evropskega sveta in vodja Državljanske platforme (PO), je napovedal, da namerava v torek nagovoriti parlament in zaprositi za glasovanje o zaupnici. Nova vlada bi v primeru uspeha lahko zaprisegla v sredo.

Morawiecki je v govoru pred današnjim glasovanjem kljub pričakovanemu neuspehu orisal politike, ki bi jih njegova vlada želela uvesti, hkrati pa izpostavil pretekle dosežke. Znova je omenil svoj projekt za bolj suvereno Poljsko znotraj EU, pohvalil uspehe svoje vlade in obsodil zlo, ki je po njegovih besedah vladalo pred prihodom njegove stranke Zakon in pravičnost (PiS) na oblast leta 2015.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine