19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Poljski premier Mateusz Morawiecki: 2. svetovna vojna je bila sad zavezništva med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Ob obletnici napada na Poljsko, ki se je pripetil 1. septembra, leta 1939, je poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki na družbenih omrežjih razkril, kaj je bilo tisto, kar je dejansko privedlo do izbruha največje svetovne tragedije v zgodovini človeštva – 2. svetovne vojne: zavezništvo med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo. 

Poljski premier Mateusz Morawiecki je ob tem poudaril, da je potuho zbliževanju obeh totalitarizmov dala prav zahodna Evropa, ki se je samoobsodila, s tem ko je popuščala zlu. Poljski državnik je ob tem spomnil, da je namesto razleganja zvonjenja šolskih zvonov številne poljske šole napolnilo tuljenje siren, pokanje nabojev, topništva in brnenje nemških letal, poroča Remix News.

Vsak drug prvi september bi bil na Poljskem povezan s pričetkom novega šolskega leta, a pred 82 leti je bil to dan, ko je izbruhnila vojna in ki je bila pozneje razglašena za še eno svetovno vojno. Vojna je pokazala vso svojo tragičnost ravno v obliki načrta Generalplan Ost, ki je predvideval iztrebljenje 85 odstotkov Poljakov, 15 odstotkov preživelih pa naj bi postali sužnji, ki bi bili primorani delati za germanske “nadljudi”. In Poljaki so bili v Evropi prvi, ki so bili žrtev tega nemškega eksperimenta.

Pakt Ribbentrop-Molotov oziroma Stalin – Hitler. (foto: wikimedia commons)

Na Poljskem ni družine, ki v vojni ne bi izgubila koga izmed svojih bližnjih. Prav zato so na Poljskem zaskrbljeni zaradi poskusov relativizacije zgodovinskih dejstev in ustvarjanja žrtve iz Nemcev, ki pa so v resnici krivci za 2. svetovno vojno. Obenem ne gre pozabiti še ene resnice: začetek 2. svetovne vojne je bil sad zavezništva dveh totalitarnih držav – Tretjega nemškega rajha in Sovjetske zveze. Zbližanje obeh držav pa je nastopilo ob tihi privolitvi zahodne Evrope, ki si je s popuščanjem zlu izrekla samoobsodbo.

Kako so domači revolucionarji ubogljivo sledili kominterni in zvesto podpirali nemško-sovjetsko zavezništvo
K temu pa so pripomogli tudi slovenski komunisti, ki so vse do nemškega napada na Sovjetsko zvezo kolaborirali z nacisti in skupaj celo praznovali 1. maj. Tudi na razvpiti dan upora proti okupatorju, ki ga uradno praznujemo 27. aprila, se je odvilo zgolj relativno nepomembno srečanje prijateljev Sovjetske zveze v Vidmarjevi vili, praznik pa je bil pozneje ustanovljen z namenom prikrivanja komunistično-nacistične kolaboracije v začetnem obdobju 2. svetovne vojne.

Slavje prvega maja v Trbovljah leta 1941 (foto: Twiter)
Kako so komunisti in nacisti 1. maja 1941 v Trbovljah skupaj praznovali praznik dela. (foto: arhiv Demokracija)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine