6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Poljski nogometaši ne klečijo pred BLM gibanjem

Piše: A.S.

Danes prihaja do novih delitev med zahodnimi liberalnimi demokracijami, kjer prevladuje kulturni marksizem in vzhodnimi in srednjeevropskimi državami, ki hočejo ohraniti svoje tradicije in družinske vrednote, ter se upirajo pritiskom globalne levice. Pred kratkim se je ta kontrast med zahodno in vzhodno Evropo izrazil na nogometnem stadionu  Wembley na kvalifikacijski tekmi za Svetovno prvenstvo 2022 med Poljsko in Anglijo.

V zadnjih časih je začel med igralci v angleški premierni ligi prevladovati trend, da pred tekmo klečijo in tako pokažejo solidarnost z BLM – oziroma Črna življenja štejejo – gibanju, vendar pa za razliko od svojih angleških soigralcev Poljaki niso pokleknili. Namesto tega so s prsti pokazali na UEFA oznako »respect«, oziroma »spoštovanje« na svojih dresih. Poljski poslanec Mariusz Kałużny  je ob tem zapisal: » Niso pokleknili. V tem norem svetu še vedno obstajajo tisti, ki razmišljajo racionalno. Ponosen sem, da sem Poljak!«. Na športnem kanalu javne poljske televizije TVP so poudarili pomembnost geste poljskih igralcev, saj naj bi s tem, da niso hoteli poklekniti, pokazali, da »spoštujejo vsa pravila poštene igre«.

Nasprotovanje takšnemu klečanju je izrazil tudi nekdanji legendarni poljski nogometaš in predsednik Poljske nogometne zveze Zbigniew Boniek, ki je rekel, da popolnoma nasprotuje takšnim dejanjem, saj naj bi šlo za čisti »populizem«, glede na to, da včasih nogometaši sploh ne vedo zakaj točno sploh klečijo.

Tudi poljska vlada je že v preteklosti izrazila nestrinjanje z BLM gibanjem. Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je prejšnje leto rekel, da je ohranitev tradicionalnih vrednot v času nasilja gibanj kakršno je BLM, za Poljsko in Madžarsko zelo pomembna. »Moramo zagotoviti, da Centralna Evropa ostane oaza miru in zdravega razuma«, je ob tem dodal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine