20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Poljska vlada zahteva izročitev migranta, ki je zadavil mlado Poljakinjo

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Poljski premier je pozval k izročitvi glvnega osumljenca za umor poljske državljanke v Grčiji in se zavzel za to, da bi sojenje potekalo na Poljskem. Anastazja Rubińska, 27-letnica, zaposlena v hotelu na grškem otoku Kos, je bila pogrešana od 12. junija. Grške oblasti so pozneje odkrile in identificirale njeno truplo.

Glavni osumljenec za očitni umor je 32-letnik iz Bangladeša. Premier Morawiecki je šokiran nad brutalnim umorom Anastazje Rubińske in poudaril nujnost stroge kazni za storilca.

Odziv oblasti

Morawiecki je izjavil, da namerava Poljska od Grčije zahtevati izročitev osumljenca in zagotoviti, da se bo osumljenec soočil v okviru poljske jurisdikcije in prejel najvišjo kazen, če bo spoznan za krivega. Poljski pravosodni minister, ki je tudi generalni tožilec, je sporočil, da je poljskim tožilcem naročil, naj preiščejo umor. Od grških oblasti bi takoj zahtevali dokaze, je dodal. Nekaj ur pozneje je izjavo podal tudi premier Mateusz Morawiecki.

“Storilec se mora soočiti z zelo hudimi posledicami,” je zapisal. “Zato bomo od Grčije zahtevali, da osumljenca izroči pred poljskim sodiščem in prejme najvišjo možno kazen.”

Pred tem je namestnik pravosodnega ministra Michał Woś skušal primer povezati z dejstvom, da je Grčija postala primarna destinacija za migrante in prosilce za azil. Poljska vlada je to že dolgo predstavljala kot grožnjo Evropi.

Grozljive podrobnosti

Grozljivost primera se je v ponedeljek popoldne po objavljenih rezultatih obdukcije le še stopnjevala. Po poročilu je bila Rubińska zadavljena, dodatna poročila po policijskih virih pa kažejo, da je bila pred prezgodnjo smrtjo podvržena mučenju. Truplo Rubińske so našli domnevno golo od pasu navzdol, približno en kilometer od doma 32-letnega Bangladeševca, ki je bil dan prej aretiran zaradi suma, da je povezan z izginotjem Rubińske.

CNN Grčija poroča, da prvi znaki kažejo, da je umrla zaradi zadavljenja in da “ogromno dokazov” kaže na vpletenost moškega iz Bangladeša. Zaradi suma pomoči pri premikanju trupla preiskujejo tudi njegovega sostanovalca.

Poročilo obdukcije je bilo zdaj predano tožilstvu v nadaljnjo preiskavo. Primer še naprej vzbuja mednarodno pozornost, poudarja potrebo po hitrem ukrepanju pravosodja za azilante in ponovno poudarja izzive mednarodnega kazenskega pregona.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine