3.2 C
Ljubljana
petek, 9 decembra, 2022

Poljska v velike vojaške vaje ob meji z Ukrajino

Piše: Ivan Šokić

Poljska je najavila velike vojaške vaje nedaleč od meje z Ukrajino in lokalno prebivalstvo opozorila na prisotnost konvojev vojaških vozil. Po trditvah Poljakov naj bi se vojaške vaje začele 1. maja, iz Moskve pa je slišati obtožbe, da želi Poljska pod pretvezo vojaških vaj in ohranjanja miru anektirati zahodni del Ukrajine, ki je pred 300 leti bil del Poljsko-litovske zveze. Poljska ruske trditve kategorično zavrača in trdi, da gre za rusko operacijo, katere cilj je vnesti razkol med Kijevom in Varšavo.

Poljska vojska je za 1. maj 2022 napovedala začetek vojaških vaj na meji z Ukrajino in prebivalce opozorila, da bodo na cestah prisotna vojaška vozila. Tudi sam prihod vojaških vozil naj bi bil del vojaške vaje v katerem se bodo udeleženci urili kako sprejeti in razporediti zavezniške sile, koordinirati čezmejne aktivnosti in sodelovati z gostiteljsko državo.

Sploh slednje se sliši, kot da se Poljaki pripravljajo za odhod v Ukrajino, kar pozorne spremljevalce niti ne preseneča, saj je Poljska že pred mesecem dni lobirala za prisotnost poljskih oboroženih sil na ukrajinskih tleh za naloge povezane z vzdrževanjem miru v državi. Takrat še v sklopu zveze Nato.

Vojaški konvoji bodo proti ukrajinski meji potovali ponoči, zato da zmanjšajo vpliv na civilni promet. Poljska vojska je ravno tako svoje državljane pozvala naj ne snemajo vojaških konvojev. “Naprošamo javnost – dovolite nam, da varujemo podatke, še posebej v trenutni situaciji. Prosimo, da ne objavljate informacij in fotografij, ki kažejo premike naših enot in njihovih lokacij, datumov in časa potovanja vojaških konvojev ali podatkov o odhodih in pristankih vojaških letal.”

Do najave poljskih vojaških vaj je prišlo potem, ko je direktor ruske obveščevalne službe SVR Sergey Naryshkin Varšavo javno obtožil, da se pripravlja na okupacijo zahodnega dela Ukrajine. Medtem so v Ukrajini vse od 24. februarja 2022 prisotne ruske oborožene sile. Poljska mirovniška misije, če do nje pride, naj bi potekala ločeno od Nata. Po trditvah Rusov pa naj bi Poljska iskala Varšavi naklonjene ukrajinske politike, ki bi služili kot protiutež ukrajinskih nacionalistov. Poljska trditve ruskih obveščevalcev kategorično zavrača. Naryshkinove trditve so označili za “informacijsko operacijo proti Poljski in ZDA;” katere namen naj bi bil vnesti nezaupanje med Poljsko in Ukrajino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine