-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Poljska s protestom nad malomarno poročanje CNN-a!

Piše: Ivan Šokić

Poljski veleposlanik v ZDA je protestiral zaradi malomarnega poročanja na CNN, kjer so nacistična koncentracijska taborišča v med 2. svetovno vojno okupirani Poljski opisovali kot “poljska koncentracijska taborišča”.

Ameriška kabelska televizijska mreža CNN je v povezavi z dogajanjem v Ukrajini pripravila prispevek o judovskih družinah na Poljskem, ki so v svoje domove sprejele begunce iz Ukrajine. Judi, ki so spregovorili za ameriške novinarje so pripovedovali o tegobah, njihovih prednikov in sorodnikov med 2. svetovno vojno – nekateri med njimi so namreč kočali v koncentracijskih taboriščih, ki so jih na Poljskem zgradili nemški okupatorji.

“V kaosu 2. svetovne vojne so Zofio Poznansko ločili od njenega moža in otroka, nacisti pa so jo umorili v Treblinki. Od šest milijonov judov umorjenih med holokavstom, je približno polovica bila pobita v poljskih koncentracijskih taboriščih,” je napletal poročevalec CNN.

To je upravičeno razjarilo poljskega veleposlanika v ZDA Mareka Magierowskega, ki je protestiral pri CNN. “Buče ne bi označili za ‘ukrajinski masaker’ ali Srebrenice za ‘bosanski masaker’,” je na Twitterju opozoril Magierowski. “To so bili nemška nacistična taborišča v Poljski, ki jo je okupirala Nemčija,” je še dodal poljski veleposlanik.

Ne gre za osamljen primer takšnega zavajanja na CNN. Pred dnevi je novinarka CNN v intervjuju poljskega predsednika Andrzeja Dudo vprašala ali je trenutno poljsko sprejemanje ukrajinskih beguncev poskus, da bi popravili krivice v zvezi s pogromi in koncentracijskimi taborišči na Poljskem. Duda je novinarki pojasnil, da je “leta 1939 Nemčija okupirala Poljsko in zgradila koncentracijska taborišča v katerih so pobijali jude in da je bila v okupirani Poljski kazen za pomaganje judom smrt.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine