17.9 C
Ljubljana
petek, 19 avgusta, 2022

Poljska praznovala 100 let neodvisnosti, na ulicah Varšave več kot 200 tisoč ljudi

Na ulicah Varšave je bilo to nedeljo več kot 200 tisoč ljudi, ki so bili del čudovite slovesnosti, s katero je Poljska praznovala 100. obletnico samostojnosti, ki je sledila po koncu  prve svetovne vojne. Dogodek je bil vse od začetka praznovanja poljske neodvisnosti največji in je minil v znamenju miru.

Marš po varšavskih ulicah so vodili trije vodilni Poljaki – predsednik Andrzej Duda, predsednik vlade Mateusz Morawiecki in vodja konzervativne vladajoče stranke Jaroslaw Kaczynski. Nastopila je tudi poljska vojska z ogromno zastavo in napisom “Zate, Poljska”.

Tiskovna predstavnica vlade Joanna Kopcinska je tokratno slovesnost ob okrogli obletnici poljske neodvisnosti označila za “največji pohod svobodnih Poljakov v svobodni Poljski”.

Ves dan so v mestih in celo manjših krajih po Poljski potekale aktivnosti, kot so maratoni, maše in srečanja, ki so opominjali na neodvisnost Poljske, ki so jo dosegli ob koncu prve svetovne vojne, potem ko so bili 123 let pod tujo vladavino, piše Daily Mail. Državne zastave so plapolale iz zgradb, avtobusov, avtomobilov in rok številnih Poljakov.

Številni državniki so položili cvetje v spomin na očeta poljske neodvisnosti, maršala Jožefa Pilsudskega. “Ponovna pridobitev samostojnosti leta 1918 je bila posledica naporov številnih rodov Poljakov in delovanja večih političnih središč. Oče II. Republike Poljske je postal Józef Piłsudski, ustanovitelj legij in prvi mož države,” o njem pišejo na spletni strani Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani. Pokopan je v kripti na gradu Vavel v Krakovu, na njegovo željo pa je bilo njegovo srce v srebrni žari prepeljano v Vilno – v grob njegove matere na znamenitem pokopališču Rosa.

V Varšavi na osrednji slovesnosti so bili Poljaki od blizu in daleč. Za Daily Mail je dal izjavo 23-letni Bartlomiej Mazur, ki je prepotoval 320 kilometrov do prestolnice, zato, da bi pokazal, da so “Poljaki močan, ponosen narod, ki izkazujemo svoja čustva in ponos do svoje države”. Omenjen portal še dodaja, da je Rimska katoliška cerkev med okupacijo Poljske igrala ključno vlogo pri ohranjanju poljskega jezika in identitete.

M. S./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine