4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Poljska odgovarja Bruslju: “Nikoli ne bomo provinca unije”

Piše: Jože Jan

Živimo ključni teden za prihodnost odnosov med Poljsko in Evropsko unijo. Ta četrtek in petek se bodo voditelji 27 članic Unije sestali v Bruslju, da bi govorili o migracijah, energiji, podnebnih spremembah in zunanjih zadevah, vendar se bo verjetno razpravljalo več o tem, ali so evropski zakoni nad zakoni držav članic ali ne.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v torek pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta napadel »paternalizem in centralistične ambicije EU« ter opozoril, da ta pot vodi v uničenje Unije.

Morawiecki trdi, da priznava primat evropskega prava, vendar postavlja pod vprašaj avtoriteto Evropskega sodišča in trdi, da država ne more biti suverena, če se mora njena ustava podrediti EU. Meni, da je EU preveč ambiciozna in da želi nadzorovati tudi področja, za katera nima neposrednih pristojnosti.

 Prihodnost Unije je ogrožena

»Želim vam zagotoviti, da Poljska ostaja zvesta članica Evropske unije. EU je organizacija, ki temelji na skupnih pogodbah, ki so jih ustanovile vse države članice. Poljska spoštuje evropsko pravo, vendar je zaskrbljena, ker se EU preoblikuje v organizacijo, ki je prenehala biti zaveza svobodnih, enakovrednih in suverenih držav«, je izjavil poljski premier.

Na nasprotnem stališču je nizozemski premier Mark Rutte, ki je zahteval, da se pravno vprašanje uvrsti na dnevni red Evropskega sveta in poziva ne le k razpravi, zahteva tudi ukrepe.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel ne želi sporov in prosi za dialog. Prejšnji teden je govoril s poljskim in nizozemskim premierom in ju pozval, naj stvari rešijo za zaprtimi vrati.

Vsekakor je poljski premier imel pet minut za govor na plenarnem zasedanju v Strasbourgu ta torek in jih je izrabil, da je izjavil: »EU ne bo propadla, ker je naš pravni sistem drugačen. Poljska ni provinca EU, ki bi jo upravljali iz Bruslja. Hočemo univerzalno EU, ne pa centralizma«. V svojem govoru je obsodil diskriminatorno ravnanje, izsiljevanje in pritiske iz Bruslja. »Ne bodo nas ustrahovali, čakamo na dialog«, je zaključil.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine