15.8 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Poljska kljub gospodarskim posledicam pandemije in vojne v Ukrajini dohiteva zahodne države

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

Neoliberalna skrajna poljska desnica je kljub gospodarskim posledicam pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini naredila pomembne korake Poljske pri dohitevanju bogatejših držav na Zahodu.

Poljski BDP na prebivalca glede na povprečje EU, ki je običajno uporabljen kazalnik bogastva države, se je v zadnjih treh letih vztrajno povečeval in s 73 odstotkov leta 2019 narasel na 79 odstotkov leta 2022.

Poljska še vedno zaostaja za najbogatejšimi državami EU, kot sta Francija (101 odstotek) in Nemčija (117 odstotkov), vendar dohiteva Španijo, Italijo, Češko in Združeno kraljestvo. Hkrati sta Danska in Romunija zabeležili največjo rast blaginje, najbogatejše države EU pa nazadovanje.

Strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko Poljska po BDP na prebivalca po pariteti kupne moči kmalu dohitela Španijo, Italijo, Češko in Veliko Britanijo.

Čeprav je za Poljsko morda izziv dohiteti nominalni BDP na prebivalca, ima prilagoditev glede na pariteto kupne moči državi možnost, da v desetletju prehiti Italijo ali Španijo ob predpostavki, da se bo Poljska še naprej razvijala; Španci in Italijani pa naj bi dosegli slabše rezultate. Po tem kazalniku je Poljska trenutno na 19. mestu v EU.

Produktivnost, zaposlenost in akumulacija kapitala so ključni dejavniki, ki bodo Poljski omogočili, da dohiti zahodno blaginjo. Medtem ko ima produktivnost potencial rasti za 2 do 2,5 odstotka letno, lahko demografske težave negativno vplivajo na zaposlovanje in gospodarsko rast v naslednjem desetletju.

Generalni direktor poljskega razvojnega sklada Paweł Borys ocenjuje, da naj bi bila potencialna rast poljskega BDP v prihodnjih letih okoli 3,5 odstotka, čeprav se lahko v naslednjem desetletju zaradi demografskih težav zmanjša na 2,5 odstotka.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine