10.4 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Poljska brani svobodo govora na družbenih omrežjih s sprejetjem novega zakona

Potem, ko sta Twitter in Facebook Donaldu Trumpu prepovedala objavljanje in izbrisala račun, se je zaradi naraščajoče cenzure na družbenih omrežjih Poljska odločila sprejeti nov zakon, ki bo v tej deželi velikim tehnološkim podjetjem prepovedoval podobna dejanja.

Poljska vlada je napovedala pripravo novega zakona, ki bo družbenim omrežjem prepovedoval brisanje in cenzuriranje poljskih uporabnikov, ki bodo lahko objavljali vse kar je v skladu s poljskimi zakoni.

Predsednik Vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki je na svojem Facebook profilu zapisal, da »lastniki velikih korporacij ne bi smeli odločati o tem, katera stališča so pravilna in katera napačna«, ter da nikakor ne smemo podleči cenzuri. »Cenzura svobode govora, ki spada v prakso totalitarnih režimov, se sedaj vrača v novi obliki komercialnega mehanizma, ki se bori proti vsem drugače mislečim«, je še dodal.

Sebastian Kaleta iz poljskega Ministrstva za pravosodje je razložil, da bo zakon, ki je v pripravi, prepovedoval velikanom družbenih omrežji odstranjevanje objav, ki ne kršijo poljskih zakonov. Za poljski časopis je izjavil, da bo odstranjevanje zakonite vsebine neposredno kršilo zakon, ki ga bodo morale spoštovati vse platforme, ki so dejavne na Poljskem.

Pod tem novim zakonom, ki brani svobodo govora, bodo lahko uporabniki družbenih omrežji vložili prijavo na sodišču, ki bo prisililo družbena omrežja, da obnovijo vsebino, če le ta ni kršila poljskih zakonov. Sodišča bodo prijave obravnavala najdlje sedem dni, celoten postopek pa bo popolnoma elektronski.

Predsednica fundacije Panoptykon, nevladne organizacije, ki se ukvarja z zaščito temeljnih pravic in svoboščin v svetu tehnologije in vse večjega nadzora, Katarzyna Szymielewicz, je rekla, da je novi zakon »bolj ali manj v skladu s tem za kar se bori civilna družba, proti samovoljni cenzuri«. Dodala je, da bi morali državni zakoni odločati o tem kaj se lahko in česa se ne sme objavljati na spletu, ne pa tehnološka podjetja. Obenem je pripomnila, da bi bilo bolj smiselno sprejeti regulacije glede tega na celotnem področju EU, kar pa je Evropski uniji predlagal tudi predsednik vlade Morawiecki.

Patryk Jaki iz stranke Združena Poljska, ki je del vladajoče koalicije, je na svojem Facebook profilu zapisal, da »vsak dan prihajajo iz ZDA nove novice o množičnem odstranjevanju vsebine, ki je kritična do levice«, ter, da je obramba svobode govora znova največji izziv za konservativce povsod po svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine