18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Poljska bo okrepila obrambo

Piše: Damian Ahlin

Poljska bo od Združenih držav Amerike kupila 250 tankov Abrams, pri čemer je bil v torek v Varšavi podpisan sporazum v vrednosti 4,75 milijarde ameriških dolarjev, je sporočilo poljsko ministrstvo za nacionalno obrambo.

Dobave se bodo začele še letos, ko bo Natova zaveznica Poljska, ki na vzhodu meji na Ukrajino, okrepila svojo obrambo po ruskem vdoru v sosednjo državo.

Ameriški tanki z najsodobnejšo tehnologijo bodo namenjeni 18. mehanizirani diviziji poljske vojske, ki ima sedež blizu ukrajinske meje.

Naloga teh tankov in posledica širitve poljske vojske s strani poljskih oblasti je odvračanje morebitnega agresorja. Vsi se zavedamo, kaj se dogaja za našo vzhodno mejo, je v izjavi povedal poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak.

Posel vključuje vzdrževalna vozila, prenosne mostove, usposabljanje in logistiko ter strelivo. To je zelo pomembna okrepitev za poljske oborožene sile.

Obrambno ministrstvo je sporočilo, da je dogovor, ki je bil prvič sklenjen julija lani, eden največjih v zgodovini Poljske.

Poljska je v okviru modernizacije svoje vojske leta 2020 kupila tudi ameriška nevidna bojna letala F-35. Teh 32 bojnih letal naj bi na Poljsko začelo prihajati leta 2026.

 

Vir:  CNNespanol 

Sorodne vsebine