-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Poljaki zaskrbljeni zaradi ogromnega števila sprejetih beguncev

Piše: Ivan Šokić

Število prebivalcev na Poljskem je zahvaljujoč milijonom ukrajinskih beguncev prvič v zgodovini države preseglo 40 milijonov ljudi. S porastom števila prebivalcev pa je prišlo tudi do zaskrbljenosti o prihodnosti države. 

V mestu Rzeszów na jugovzhodu države se je število prebivalcev povečalo za 50 odstotkov, v Varšavi za 15 odstotkov. Poročilo o ukrajinskih beguncih, ki so prišli na Poljsko pa kaže, da bi lahko v prihodnosti prišlo do napetosti v družbi.

Donedavno je na Poljskem primanjkovalo delovne sile, zaradi česar so podjetja bila primorana v višanje plač in nudenje vedno boljših pogojev o zaposlitvi, da bi obdržala zaposlene. S prihodom več milijonov ukrajinskih beguncev in pripravljenostjo tretjine poljskih podjetij, da jih nemudoma zaposli je temu konec.

To pa bo najbolj občutil ravno delavski razred na poljskem, ki je zaradi prihoda ogromnega števila Ukrajincev postal pogrešljiv. Kar 70 odstotkov vseh ukrajinskih beguncev se je začasno namestilo v 12 največjih mestih na Poljskem. V Varšavi 470 tisoč, Katovicah 300 tisoč, ravno toliko v Wroclawu, 240 tisoč v Krakovu, več kot 220 tisoč v Gdansku in čez 150 tisoč v Rzeszowu, nekaj čez 100 tisoč tako v Poznanu kot Lodzu, okoli 80 tisoč v Lublinu, Szczecinu in Bydogszczu ter več kot 60 tisoč v Bialystoku.

Poročila hvalijo vladne ukrepe za integracijo ukrajinskih beguncev v zdravstveni, izobraževalni in socialni sistem, a Poljaki bodo posledice prihoda tolikšnega števila beguncev občutili tako na trgu dela kot na trgu z nepremičninami, opozarjajo. Mesta se ravno tako upirajo gradnji begunskih taborišč in začasnih bolnišnic.

Poljska je po podatkih iz 11. aprila sprejela najmanj 2,6 milijonov ukrajinskih beguncev, kar je predstavljalo kar 60 odstotkov vseh Ukrajincev, ki so zaradi vojne z Rusijo zapustili svojo državo. Od takrat je število še narastlo.

Vir: rmx.news

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine