22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Policija aretirala moškega, ki je v katedrali nastavil bombo

Piše: Ivan Šokić

Francosko tožilstvo je 47-letnika, ki je že v preteklosti polagal sumljive pakete na metro v Toulousu obtožilo podtikanja eksplozivne naprave v katedrali Saint-Etienne. 

Policija je 47-letnega osumljenca bombnega napada aretirala v petek, 8. aprila 2022, nekaj ur potem, ko je pod oltar v katedrali Saint-Etienne med sveto mašo ob 8:30 namestil eksplozivno napravo.

Terorist je skušal pobegniti iz katedrale, beg pa mu je poskusil preprečiti zakristan, a brez uspeha. Zakristan je kasneje povedal, da je moža, ki je nastavil bombo sprva imel za dostavljalca. Ta se je namreč sprehodil do oltarja vrgel nekaj pod oltar, se obrnil, odrinil zakristana, nekaj zavpil in odšel.

Zaradi prisotnosti nenavadnega paketa so iz katedrale evakuirali 40 vernikov, paket, ki ga je odvrgel 47-letnik pa po poročanju Breitbarta na srečo ni eksplodiral, policija pa ga je kasneje varno odstranila. Tožilstvo v Toulousu je 47-letnika obtožilo načrtovanega nasilnega dejanja in izpostavilo, da je bil osumljenec v preteklosti že obsojen zaradi oboroženih groženj drugim ljudem. Vseeno se vsaj za zdaj v zadevo ni vpletel urad tožilstva za boj proti terorizmu.

V Franciji sicer število napadov na cerkve in kristjane konstantno narašča. Ta teden je stanje v državi obsodil celo vatikanski državni sekretar kardinal Pietro Parolin, ki je izpostavil, da najnovejša poročila kažejo, da je velika večina napadov proti veri v Franciji naperjena proti kristjanom. Po podatkih francoskega notranjega ministrstva je bilo od skupno 1.659 incidentov s protiverskim motivom kar 857 naperjeno proti kristjanom.

“Število napadov kaže, da verska nestrpnost navkljub naporom, da bi spoštovali eni druge, narašča,” je opozoril kardinal Parolinl, ki je poudaril, da ne gre spregledati problema radikalizacije v Franciji. V preteklosti so islamistični teroristi v Franciji duhovnike že obglavljali in napadali vernike v cerkvi. V 21. stoletju.

Vir: breitbart.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine