15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Pol leta po prvih poročilih o koronavirusu preko 10 milijonov okuženih

Mineva pol leta, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) iz Kitajske prejela prva poročila o pljučnici neznanega izvora. Odtlej se je novi koronavirus razširil po vsem svetu, pandemija pa ne kaže bistvenih znakov popuščanja. Doslej se je potrjeno okužilo prek deset milijonov ljudi, umrlo jih je več kot 500.000.

 

V večmilijonskem kitajskem mestu Wuhan so prve primere dotlej neznane pljučnice zaznali v začetku decembra, možno pa je, da so bili prisotni tudi že prej. Uradno je Kitajska o tej novi bolezni WHO obvestila 31. decembra.

Kmalu je postalo jasno, da gre za novo vrsto koronavirusa, ki se ga je prijelo ime novi koronavirus oz. sars-cov-2. Po prvotnem hitrem širjenju na Kitajskem in v nekaterih drugih azijskih državah je WHO 30. januarja razglasila izredne zdravstvene razmere.

Ko se je začel virus širiti po vsem svetu, pa je 11. marca sledila razglasitev pandemije. Ta je sprva najhuje prizadela Evropo, nato pa ZDA. Ko so se razmere na stari celini začele umirjati, se je pandemija močno razmahnila še v Južni Ameriki.

Glede na število potrjeno okuženih so na prvem mestu ZDA, sledijo pa jim Brazilija, Rusija, Indija in Združeno kraljestvo. Največ smrtnih žrtev je medtem covid-19 terjal v ZDA, Braziliji, Veliki Britaniji in Italiji, izhaja iz podatkov ameriške univerze Johnsa Hopkinsa.

A medtem ko se ponekod bojujejo z vrhunci prvega vala okužb, se drugod po njegovem uspešnem obvladanju vse bolj očitno kažejo znaki drugega vala.

“Obstaja veliko držav, kjer kaže, da je drugi val tik za vogalom ali se pravkar začenja,” je za avstrijsko tiskovno agencijo APA denimo menil avstrijski raziskovalec kompleksnih sistemov Stefan Thurner. Med te države med drugim šteje tako Češko, Slovenijo, Slovaško, kot tudi Švico in Islandijo.

Da je pandemija covida-19 še daleč od konca in se celo pospešuje, je že v ponedeljek posvaril tudi prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus in svet pozval, naj ne čaka na cepivo, temveč ukrepa že sedaj.

V iskanju načinov za boj proti virusu pa se WHO znova vrača na začetek. Prihodnji teden bo namreč na Kitajsko poslal svojo ekipo strokovnjakov, ki bo pomagala pri iskanju izvora virusa. “Proti virusu se lahko borimo bolje, če vemo vse o virusu in o tem, kako se je začelo,” je povedal Tedros.

Zadnje novice

Sorodne vsebine