18 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Pojavljajo se poročila o mučenju Ukrajincev v ruskem ujetništvu

Piše: C. R.

“Mučili so z električnimi šoki, jih tepli s puškinimi kopiti po prstih na nogah, silili ženske k spolnim odnosom,” so o doživetem mučenju ukrajinski varuhinji človekovih pravic Ljudmili Denisovi poročali ukrajinski vojaki, izpuščeni iz ujetništva.

Posebno okrutno ruska vojska ravna častniki in borci Azova. Med zaslišanji so ukrajinski vojni ujetniki morali klečati na kolenih, pretepali so jih s kopiti mitraljezov po prstih in odprtih ranah, uporabljali klešče, jim natikali zanke okoli vratu in jih davili. Mučili so jih tudi z električnim tokom, tepli s pendreki in brcali.

Ukrajinski vojaki, ki so se vrnili iz ruskega ujetništva, poročajo, da so jim rašisti (Rusi) vbrizgavali neznano substanco na črko “M”, po čemer so izgubili zavest in spomin. Ukrajinke, ki so se vrnile iz ruskega ujetništva, pa so poročale, da so bile izpostavljene psihološkemu pritisku – ujetnice sili k spolnim odnosom. Dogajalo se je tudi, da ujetim Ukrajincem niso dajali dovolj vode, le 1,5 litra na 30-40 ljudi.

31. maja 2022 je Verhovna Rada Ukrajine razrešila Denisovo, za njeno razrešitev pa je glasovalo 234 poslancev. Glavni razlog je bil, da ji ni uspelo omogočiti humanitarnih koridorjev in preprečiti deportacij Ukrajincev pod rusko okupacijo v Rusijo. Novega imenovanja varuha človekovih pravic še niso imenovali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine