4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Pohod za mir v Ukrajini je bil organiziran tudi v Argentini

Piše: Damian Ahlin

Sosedje in opozicijski voditelji so se udeležili pohoda za mir v Ukrajini. Mobilizacija se je začela na trgu Plaza de Mayo in končala pri Obelisku. Med hojo so peli argentinsko himno. Navzoči so bili tudi predstavniki slovenske skupnosti v Buenos Airesu.

Včeraj po 17.30 uri, nekaj metrov od Plaza de Mayo, ob prisotnosti vodje vlade Buenos Airesa Horacia Rodrígueza Larrete, so sosedje, med katerimi je bilo veliko pripadnikov ukrajinske skupnosti, peli verze argentinske himne in se na pohodu za mir v Ukrajini, ki ga je sklicalo Centralno predstavništvo Ukrajine (RCU), odpravili proti Obelisku.

Na pohodu smo solidarni z ukrajinskim ljudstvom in zahtevamo prekinitev ruskih sovražnosti, je bilo geslo mobilizacije, ki je povezala trg Plaza de Maya z Obeliskom, v zadnjih urah pa so ga med drugim ponovili številni opozicijski voditelji, nekdanja ministrica za obrambo Patricia Bullrich in nekateri poslanci, igralci in drugi politiki. Prisotni so bili tudi pripadniki drugih narodnosti.

Vodja vlade Buenos Airesa in nekdanji minister za nacionalno varnost sta vodila pohod z zastavo z argentinsko in ukrajinsko barvo, ki se je glasil: Ustavite vojno! Mir v Ukrajini in svetu.

Zastave v barvah Ukrajine in Argentine so se ponavljale med več sto demonstranti, ki so ob prihodu k obelisku vzklikali: Putin morilec, Putin morilec … Vendar niso bili edini, saj so bile na ogled tudi zastave iz drugih latinskoameriških in evropskih držav, med katerimi so bili tudi Slovenci in Hrvati.

Tam je mlada ženska, oblečena v tipično ukrajinsko obleko, v solzah povedala, da je Ukrajina neodvisna država, ki ima pravico odločati o svoji prihodnosti in se pridružiti Natu ali Evropski uniji. V rokah je držala bel napis z modrimi in rumenimi črkami, na katerem je pisalo: Ne ubijajte zemlje mojih starih staršev.

Drugi protestnik, prav tako ukrajinskih korenin, je pripovedoval o obupu sorodnikov, ki so se znašli sredi invazije, na daljavo: Vsaki dve minuti kličemo, da bi izvedeli, kako so, in prosili so nas, naj tega ne počnemo več, ker se bojijo, da bi jih zasledili in ubili.

Tako so ljudje na ulicah Buenos Airesa korakali za mir.

 

VIR: infobae.com

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine