13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Pogreb Navalnega: velika množica ljudi, tudi veleposlaniki, veliko število policistov

Piše: STA, C. R. 

V cerkvi na obrobju Moskve in njeni okolici se je ob pogrebni slovesnosti za voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega ob močni policijski prisotnosti zbrala množica ljudi. Številni, med njimi tudi tuji veleposlaniki, so se prišli poslovit od najvidnejšega kritika Kremlja kljub svarilu oblasti pred protesti in ob grožnji aretacije.

Pogrebna slovesnost se je odvila v pravoslavni cerkvi, posvečeni Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. Posnetki iz notranjosti cerkve niso bili na voljo, z območja so poročali tudi o motnjah v mobilnem omrežju.

V cerkev so tik pred začetkom obreda pripeljali krsto s truplom Navalnega, ki naj bi jo prejeli z zamudo. Zbrani so prihod pozdravili z aplavzom in vzkliki “ti se nisi bal, tudi mi se ne”, “ne vojni” in “ne bomo pozabili”. Slovesnosti sta se med drugim udeležila starša Navalnega, Anatolij in Ljudmila, poroča britanski BBC.

Glede na objavo Ivana Ždanova, sodelavca Alekseja Navalnega, se je slovesnost že zaključila, in ljudje so se začeli pomikati proti približno 30 minut hoje oddaljenemu pokopališču, kjer bodo Navalnega pokopali. Na njegovo krsto so ob tem metali rože.

Že pred obredom se je v okolici cerkve vila dolga vrsta žalujočih – bilo naj bi jih na stotine, glede na nekatera poročila na tisoče. Večinoma so stali v tišini, veliko jih je nosilo rože. Med njimi so po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi tuji diplomati, med drugim veleposlaniki Nemčije, Francije in ZDA. Prisotna je tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

Dogajanje spremlja močna okrepljena prisotnost policije, o morebitnih aretacijah pa zaenkrat ne poročajo, čeprav je Kremelj posvaril pred protesti. “Kakršnokoli nedovoljeno zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjali,” je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Aleksej Navalni je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Ruske oblasti so njegovo truplo materi Ljudmili Navalni izročile več kot teden dni po smrti. Podporniki Navalnega so nato več dni iskali prostor za pogrebno slovesnost in se pritoževali, da jih ruske oblasti pri tem ovirajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine