7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Poglejte, kako je ugledni nemški časopis s svojo neprofesionalnostjo razbesnel hrvaškega glasbenika Thompsona!

Hrvaški glasbenik Marko Perković Thompson je v teh dneh na svojem facebook profilu delil svojo izkušnjo z nemškim novinarjem, ki ga je, milo rečeno, pripeljal žejnega čez vodo. In s tem osramotil Frankfurt Allgemeine Zeitung (FAZ), ki velja za enega najbolj znanih nemških dnevnih časopisov.

 

Kot je zapisano, je novinar FAZ Michael Martens že konec leta 2019 zaprosil svoje prijatelje v hrvaški skupnosti v Nemčiji, da ga povežejo s Thompsonom, ker bi z njim naredil velik intervju – seveda brez novinarjevih dodatkov, ki bi v čemerkoli spreminjali pomen izrečenih besede. Na podlagi priporočil je Thompson na ta intervju tudi pristal. Zaradi epidemije koronavirusa je prišlo do nekaj zamud, a intervju je bil nato vendarle realiziran. Medtem je omenjeni novinar po napadu nekaterih medijev (Bild Zeitung) na Thompsona zaradi skladbe »Lijepa li si« tudi sporočil, kako je zaradi pisanja teh medijev zgrožen in zato želi, da bi bil intervju čim prej objavljen. Intervju v velikem obsegu naj bi, kot je sporočil, FAZ objavil to nedeljo, dan kasneje tudi na internetu. Zato je bilo vloženo veliko truda v avtorizacijo in prevod tega intervjuja tudi s strani Hrvatov, živečih v Nemčiji.

Vendar pa v FAZ omenjeni intervju ni izšel. Pač pa se je na mestu, kjer bi moral biti intervju, presenetljivo pojavil članek novinarja Martensa, kjer je objavljal samo posamezne citate iz tega neobjavljenega intervjuja. Očitno je bil nezadovoljen s Thompsonovimi odgovori, zato je v glavnem objavil svoj komentar, v katerem je Thompsona zelo kritično ocenjeval in ga dejansko pred javnostjo ponižal. Na podlagi svojega razgovora s Thompsonom je Martens objavil zgolj članek, v katerem je pojasnil svoja stališča in zaključke o Thompsonu, njegovem liku in delu. In normalno je, da so bili v Thompsonovem taboru zaradi takšnega načina novinarskega dela ogorčeni. Zato so napovedali, da bodo sami objavili intervju, ki bi moral biti objavljen v FAZ.

Nad takšnim načinom medijskega poročanja je zgrožen tudi hrvaški zgodovinar dr. Ante Birina, višji znanstveni sodelavec Hrvaškega inštituta za zgodovino. Kot pravi, sta Martens in FAZ neprofesionalno, tendenciozno in zlonamerno ter mimo osnovnih etičnih načel razgovor s Thompsonom objavili tako, da so najprej izrekli obsodbo, šele nato pa pustili obtoženemu, da se brani.

Originalni, avtorizirani, vendar neobjavljeni intervju (v hrvaščini) si lahko preberete TUKAJ. Zagotovo pa je način dela, kot ga je ubral FAZ, velik madež ne samo zanj, pač pa za evropsko novinarstvo nasploh.

Zadnje novice

Sorodne vsebine