14.6 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Pogajanja s katalonskimi voditelji zastala

Španska socialistična vlada je danes sporočila, da so katalonski voditelji, s katerimi je skušala obnoviti dialog, zavrnili njeno zadnje vabilo k pogovorom. Pogajanja, s katerimi so želeli zbližati stališča, so tako zastala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Madridu so katalonskim voditeljem ponudili, da bi pripravili okroglo mizo, na kateri bi soočili vse katalonske politične stranke, na njej pa bi sodeloval posebni neodvisni poročevalec. Na ta način bi skušali omiliti krizo, ki so jo v Španiji povzročile težnje po odcepitvi Katalonije.

Predlog je sicer izzval razburjenje med konservativnimi španskimi politiki in tudi nekaterimi socialističnimi voditelji, ki so vlado obtožili, da popušča separatističnim voditeljem in podlega njihovemu izsiljevanju.

“Predlog je bil poskus vzpostavitve dialoga,” je novinarjem pojasnila podpredsednica španske vlade Carmen Calvo. Kot je poudarila, pa katalonski voditelji ponudbe niso sprejeli, zaradi česar so pogovori zdaj zastali.

Pripadniki desničarskih gibanj so sicer za nedeljo sklicali velik shod v Madridu, na katerem naj bi protestirali proti premierju Pedru Sanchezu. Protest bo potekal le dva dneva pred začetkom sojenja 12 nekdanjim katalonskim voditeljem v Madridu zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine