4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Pogajanja o brexitu se nadaljujejo, britanski premier Boris Johnson ostaja pesimističen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po današnjem telefonskem pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom sporočila, da Evropska unija in Združeno kraljestvo nadaljujeta pogajanja o prihodnjih odnosih po brexitu. Britanski premier Boris Johnson pa je dejal, da sta strani še vedno daleč stran glede ključnih vprašanj.

“Naši pogajalci so v zadnjih dneh delali dan in noč. Kljub izčrpanosti po skoraj enem letu pogovorov in čeprav so bili že večkrat prekoračeni roki, oba misliva, da je odgovorno, da naredimo dodatno miljo,” je povedala von der Leynova po pogovoru z Johnsonom. Pogovor je opisala kot konstruktiven in koristen.

Dodala je, da sta pogajalce pooblastila za nadaljevanje pogajanj, da bi videli, ali je še mogoče doseči dogovor. “Pogajanja se nadaljujejo tu v Bruslju,” je sporočila predsednica komisije v izjavi za medije.

Britanski premier je po pogovoru z von der Leynovo v Londonu za televizijo Sky News dejal, da sta strani glede na trenutno stanje še vedno daleč stran pri ključnih vprašanjih. Ob tem je izrazil upanje, da bodo z EU dosegli dogovor, a da neuspeh pogajanj ostaja “najbolj verjeten” scenarij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu bodo nadaljevali pogovore. “Združeno kraljestvo zagotovo ne bo zapustilo pogovorov”, je dejal Johnson, hkrati pa opozoril, da se morajo pripraviti na trgovanje po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi ponovil svoj predlog, da bi se neposredno pogajali s posamičnimi prestolnicami držav članic EU.

Čas za dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu se dejansko izteka. Sporazum, če bo dosežen, je treba še ratificirati, preden se čez manj kot tri tedne izteče prehodno obdobje, v katerem je Otok še del evropskega notranjega trga in carinske unije. Ključna področja, na katerih ostajajo razlike, so ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma.

Če dogovora do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih WTO, kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih v 47 letih britanskega članstva v uniji ni bilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine