10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova ostro napadla Poljsko: Njen zakon o discipliniranju sodnikov je uničevalen!

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za vrednote in transparentnost, Vera Jourova je za današnjo izdajo nemškega časnika Spiegel nedavno sprejeto poljsko zakonodajo o discipliniranju sodnikov označila za uničevalno. Zagrozila je tudi z odvzemom evropskih sredstev državam članicam, ki ne spoštujejo vrednot unije.

 

 

“To ni reforma, to je uničenje,” je v prvem odzivu Evropske komisije po podpisu zakona o discipliniranju sodnikov dejala Jourova, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njenih besedah pri zakonu “ne gre več za usmerjeno posredovanje proti posameznim črnim ovcam”, ampak za “bombardiranje”.

Dejala je, da podpira predloge, da se v okviru mehanizma za zaščito vladavine prava poveže sredstva EU in spoštovanje demokratičnih standardov. “Pri proračunu gre za to, da sredstva dobijo zgolj države, kjer se je mogoče obrniti na neodvisna sodišča, če obstaja dvom o ustrezni porabi denarja,” je poudarila.

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) od leta 2015, ko je prevzela oblast, izvaja reformo sodstva, ki po opozorilih EU in drugih kritikov spodkopava pravno državo in ogroža demokracijo. Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v EU.

Zadnji v vrsti v okviru reforme je zakon o disciplinskih postopkih proti sodnikom, ki ga je v torek podpisal poljski predsednik Andrzej Duda, s čimer je začel veljati. Zakon med drugim uvaja disciplinski postopek proti sodniku, če bi pod vprašaj postavil službeno razmerje ali veljavnost imenovanja katerega od sodnikov. Sodnikom v disciplinskem postopku naj bi grozilo poklicno nazadovanje ali celo odpoved delovnega razmerja.

Kritiki opozarjajo, da zakon omejuje neodvisnost sodstva in da bi lahko poljskim sodnikom preprečeval uveljavljanje evropske zakonodaje.

PiS trdi, da se z reformami spopadajo s korupcijo v pravosodnem sistemu, ki da je neučinkovit, skorumpiran in samovšečen relikt nekdanje komunistične države.

Zanimivo je, da je Jourova, v preteklosti zadolžena za evropsko pravosodje, nikoli ni bila tako ostra do razmer v slovenskem sodstvu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine