1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Podnebno aktivistko Greto Thunberg na protestu v Londonu pridržala policija

Piše: STA, C. R.

Britanska policija je na protestu ob letnem srečanju energetskega sektorja v Londonu pridržala švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg. Protestniki, ki nasprotujejo sektorju fosilnih goriv, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med drugim blokirali vse dostope na prizorišče srečanja.

Policija je po navedbah AFP mlado aktivistko odpeljala s prizorišča in jo umaknila v policijsko vozilo. Podrobnosti agencija ne navaja.

Greta Thunberg je pred tem v izjavi za medije ob robu protesta ostro kritizirala dogovore “za zaprtimi vrati”, ki jih po njenih besedah sklepajo predstavniki politike in energetske panoge. Gre za uničujoče prakse v škodo planeta, je poudarila.

Tudi sicer se je nekaj sto protestnikov zavzelo za opuščanje fosilnih goriv. Kot so opozorili, se naložbe v ta sektor še vedno povečujejo, čeprav bi morali početi ravno obratno. “Povsem jasno je, da se je sektor fosilnih goriv zelo jasno zavedal posledic svojih poslovnih modelov, a ni storil ničesar,” je dejala Thunberg.

Udeležence letnega srečanja energetskega sektorja bodo sicer med drugim nagovorili glavni izvršni direktor Shella Wael Sawan, prvi mož TotalEnergies Patrick Pouyanne in generalni direktor savdskega energetskega velikana Saudi Aramco Amin Nasser.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine