16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Podaljšana prepoved gibanja v Italiji: COVID 19 spet kaže zobe pri sosedih

Piše: Vane T. Costa

V soglasju in dogovoru nove vlade z italijanskimi regijami, je bil sprejet  odlok o anti-kovid ukrepih, ki   bi sicer potekel   naslednjih  treh dneh in prepoveduje prehajanje prebivalstva iz ene regije v drugo,  je podaljšan do 27. marca letos, poročajo italijanski mediji.

Prav tako zaradi povečanja števila okuženih, zlasti  zaradi britanskega  seva, policijska ura ostaja v veljavi še naprej in sicer  od 22. do 5. ure zjutraj, bari in restavracije pa bodo ostali odprti le v t.i. rumenih conah.

Po mnenju strokovnjakov naj bi vrh pandemije pričakovali sredi marca, posebej zaradi hitrega širjenja britanskega seva,  obstajajo celo  ocene, da bi se lahko število dnevno na novo  okuženih povzpelo na skoraj 25.000  okužb.

Sanitarne oblasti  v Italiji prav tako opozarjajo na šokantno možnost, na približno 40.000 novo okuženih, če bodo sedanji ukrepi popustili,  posebej zato ker bo po njihovem sredi marca v Italiji prevladoval britanski sev z neverjetno hitro stopnjo širjenja.

Prizadevajo si tudi za okrepitev kampanje cepljenja, ki bi ga izvajali vsi splošni zdravniki, približno 40.000 jih je, če  bo  cepivo  prispelo  pravočasno.

“Kako težko je stanje, brez dodatnega  dramatiziranja, kažejo  povečane številke pozitivnih primerov v predzadnjem vikendu. Kot da bi nekdo  dolil olje na ogenj širjenja  britanskega seva zlasti med mladimi in večinoma v šolah,” so sklenile  sanitarne in zdravstvene  oblasti svoja nič kaj obetavna razmišljanja in povzetke o stanju v zvezi  z epidemijo, z posebnim opozorilom da so po nekaterih pokrajinah in območjih, da so nekatere bolnišnice  ponovno še prenatrpane in na robu zmogljivosti.

To posebej velja kot resno opozorilo za vse »naše« slovenske ne – kovid  turiste in zanikovalce, saj je prišlo do  rahljanja ukrepov, s prehodi med regijam. Nekateri so se podali tudi čez mejo v Trst na »gelatto«, sladoled z enim samim namenom,  da  slikovno in ubesedeno dokažejo, da  smo mi tukaj v Sloveniji »neumni« oni pa v Italiji imajo vsega na dosegu roke in uživajo.

Ne sprostite se – tako se je zgodilo zahodnim sosedom – ker bo prepozno in sila neprijetno in grozno za vse nas.

Zadnje novice

Sorodne vsebine