9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Počasne dobave cepiva: Kurz se pri cepivih ne namerava več zanašati na EU

Piše: P.T., STA

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred odhodom v Izrael napovedal spremembo strategije glede pandemije covida-19. Avstrija skupaj z nekaj drugimi državami se v prihodnje ne bo več zanašala na Evropsko unijo ter bo na področju razvoja cepiva proti covidu-19 okrepila sodelovanje z Izraelom, je napovedal.

Kurz je napovedal, da se države v okviru t. i. skupine Prvih akterjev “ne bodo več zanašale na EU in bodo skupaj z Izraelom v prihodnjih letih proizvajale cepiva druge generacije za nadaljnje mutacije novega koronavirusa ter skupaj raziskovale možnosti zdravljenja”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Skupina Prvih akterjev je nastala lani na pobudo Avstrije. V njej so države, ki so se dobro spopadle s prvim valom epidemije, med njimi Danska, Norveška, Grčija, Češka, Izrael, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija.

Kurz se bo danes še pred odhodom v Izrael sestal s predstavniki vodilnih avstrijskih farmacevtskih podjetij. Kot je še pojasnil, je bil dostop do cepiv s posredovanjem EU pravilen, vendar je Evropska agencija za zdravila prepočasna pri izdajanju dovoljenj za cepiva, prihaja pa tudi do težav pri dobavi cepiv.

“Zato se moramo pripraviti na nove mutacije in ne smemo biti več odvisni od EU pri proizvodnji cepiv druge generacije,” je poudaril. Glede na ocene strokovnjakov se bosta morali vsako leto proti covidu-19 cepiti dve tretjini prebivalstva.

Danska premierka Mette Frederiksen, ki bo skupaj s Kurzem v četrtek obiskala Izrael, je danes napovedala, da bi Danska lahko postala solastnica obrata za proizvodnjo cepiva proti covidu-19 v Izraelu ali kje drugje. “Konkretno razpravljamo, kako povečati proizvodnjo cepiv. Lahko bi bilo javno-zasebno partnerstvo. Ne izključujem nobenih zamisli, niti izgradnje tovarn,” je izjavila.

“Vesela sem, da lahko Danska sodeluje z Izraelu, ki je trenutno prvi v svetu glede cepiv,” je dodala danska premierka.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da namerava s Kurzem in Frederiksenovo govoriti o sodelovanju na področju proizvodnje cepiv. Izrael velja za eno najbolj uspešnih držav pri cepljenju prebivalstva. Od sredine decembra so najmanj enkrat cepili že okoli polovico državljanov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine