9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Po volitvah socialisti v Španiji nimajo večine v parlamentu

Na parlamentarnih volitvah v Španiji, že drugih v zadnjega pol leta socialisti dobili sicer največ glasov, ki  v novem parlamentu ne bodo imeli večine. Na drugo mesto se je uvrstila desnosredinska Ljudska stranka, na tretje pa desna stranka Vox, ki je dobila še enkrat več glasov kot na aprilskih volitvah.

Ljudska stranka (PP) je izboljšala rezultat v primerjavi z aprilskimi volitvami, ko je dobila 66 sedežev. Zdaj naj bi imela v parlamentu med 85 in 90 poslancev.

Zelo je rezultat izboljšala tudi desna stranka Vox. V novem parlamentu naj bi imela med 56 in 59 poslancev, aprila, ko je v parlament prišla prvič, pa jih je dobila 24.

Skrajno leva Unidas Podemos je rezultat poslabšala in bo imela v novem parlamentu med 30 in 34 poslancev, medtem ko jih je imela doslej 42.

Še slabše se je odrezala desnosredinska stranka Ciudadanos, ki naj bi imela le 13 ali 14 poslancev namesto dosedanjih 57. Kot kaže, je precej njenih volivcev dalo glas PP in tudi Voxu.

Španci so morali danes na predčasne volitve, potem ko so propadla prizadevanja za oblikovanje vlade po volitvah konec aprila. Glede na to, da tudi danes nobena stranka ni dobila absolutne večine, prav tako večine nima niti desni niti levi blok, se znova obeta težavno sestavljanje vlade v Madridu.

Volišča so se zaprla ob 20. uri, na Kanarskih otokih pa ob 21. uri.

Udeležba na volitvah bo, kot kaže, nižja kot aprila. Do 18. ure je namreč na volišča prišlo le dobrih 56 odstotkov volivcev, kar je za štiri odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah.

To so bile že četrte volitve v Španiji v zadnjih štirih letih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine