19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Po projekcijah padec podpore CDU in socialistom; AfD se je uvrstila tudi hessenski parlament

Na današnjih volitvah v nemški zvezni deželi Hessen je vladajoča Krščansko-demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel doživela občuten padec podpore, a obdržala prvo mesto. Padec so zabeležili tudi drugouvrščeni socialdemokrati. Prvič se je v deželni parlament uvrstila Alternativa za Nemčijo (AfD).

Glede na projekcije volilnih izidov, ki sta jih objavili televiziji ARD in ZDF, še ni mogoče napovedati, ali se bo dosedanja vladajoča koalicija CDU in Zelenih obdržala.

CDU predsednika deželne vlade Volkerja Bouffierja se obeta od 27 do 28 odstotkov glasov, medtem ko jih je na volitvah leta 2013 dobila 38,3 odstotka. Zeleni bi lahko prejeli od 19,5 do 20 odstotkov glasov (leta 2013 11,1 odstotka).

Socialdemokratom, ki so koalicijski partnerji CDU na nacionalni ravni, je podpora padla za več kot deset odstotnih točk na 20 odstotkov. Slab izid CDU in SPD bo verjetno imel resne posledice tudi za veliko koalicijo v Berlinu.

Medtem se AfD obeta od 12 do 13 odstotkov glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. AfD bo imela tako odslej poslance v vseh 16 deželnih parlamentih.

V parlament so se uvrstili še Liberalci (FDP), ki naj bi dobili od 7 do 7,5 odstotka glasov, ter Levica s 6,5 odstotka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine