11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Silovit potres v Egejskem morju terjal žrtve v Turčiji in Grčiji; iz Evrope, tudi Slovenije, besede sožalja

 

Območje zahodne obale Turčije in grških otokov v Egejskem morju je danes okoli 13. ure po srednjeevropskem času stresel silovit potres z magnitudo 7, ki mu je sledil manjši cunami. Iz Turčije in Grčije poročajo o najmanj osmih smrtnih žrtvah in več kot sto poškodovanih. Po zrušenju več stavb predvsem v turškem Izmirju še vedno iščejo preživele.

 

Iz turške province Izmir poročajo o več porušenih stavbah. Turški notranji minister Süleyman Soylu je tvitnil, da je porušenih šest stavb. Okoljski minister Murat Kurum pa ima podatke o petih porušenih stavbah. “Nekateri naši sodržavljani so pod ruševinami,” je še opozoril.

Župan trimilijonskega mesta Tunc Soyer medtem poroča o najmanj 20 porušenih stavbah. Reševalne akcije pa trenutno potekajo na prizoriščih 12 porušenih stavb.

Glede na televizijske posnetke so pod številnimi ruševinami v Izmirju pokopani tudi avtomobili, ljudje pa bežijo iz svojih domov. Na pomoč reševalcem so priskočili tudi domačini, ki iščejo morebitne pogrešane v ruševinah.

Iz ruševin so po podatkih guvernerja Yavuza Kosgerja uspešno rešili 70 ljudi. Po podatkih turške agencije za naravne katastrofe pa je potres v Turčiji terjal najmanj šest življenj, več kot 200 pa jih je ranjenih.

Manjši cunami je poplavil nekatere predele turške obale. Turška televizija TRT je pokazala posnetke, kako je v mestu Seferihisar narasla voda in poplavila ceste, o poplavljenih cesta poročajo tudi iz Izmirja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po potresu tvitnil, da je pripravljen priskočiti na pomoč z vsemi sredstvi, ki so na voljo Turčiji.

Potres in cunami sta prizadela tudi otok Samos, kjer so domačini zbežali ven na ulice. Grška civilna zaščita je domačinom poslala sporočila po telefonu, naj ostanejo na prostem in stran od stavb.

Med smrtnimi žrtvami na Samosu sta 17-letnika, fant in dekle, ki sta se ravno vračala iz šole, ko se je nanju zrušila stena hiše. Najmanj osem ljudi so še prepeljali v bolnišnice.

Z otoka sicer poročajo o škodi na stavbah, zaradi cunamija naj bi se zrušile nekatere stavbe.

Potres so čutili še na otoku Kreta, v grški prestolnici Atene in turškem Istanbulu.

 

Po potresu sta se že slišala zunanja ministra Grčije in Turčije, Nikos Dendias in Mevlüt Cavusoglu, ki sta si kljub nedavni zaostritvi odnosov med državama obljubila medsebojno pomoč. “Oba ministra sta poudarila, da sta pripravljena pomagati, če bo potrebno,” so sporočili iz turškega ministrstva.

Grški premier Kiriakos Micotakis pa je kasneje v telefonskem klicu Erdoganu izrazil sožalje za izgubljena življenja in ponudil pomoč. “Kakršnakoli že so naša razhajanja, so to zdaj časi, ko si moramo stati ob strani,” je tvitnil Micotakis.

Erdoganov predstavnik za komuniciranje Fahrettin Altun pa je tvitnil, da je tudi Turčija pripravljena pomagati Grčiji. Podobno kot Micotakis je dodal, da jih ta tragedija spominja, kako blizu smo si, kljub razhajanjem v politiki.

Epicenter potresa je bil na globini desetih kilometrov, okoli 15 kilometrov severno od otoka Samos. Sledilo je še več popotresnih sunkov z magnitudami med 3,9 in 4,7, je razvidno iz podatkov Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra. Turška vladna agencija za naravne nesreče AFAD sicer poroča, da je bil potres z magnitudo 6,6 na 16,5 kilometrov globine. Grška agencija pa poroča o magnitudi 6,7.

Iz evropskih držav, tudi Slovenije, se vrstijo besede sožalja. Evropska unija je že ponudila pomoč, če bi jo Grčija ali Turčija potrebovali.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je tvitnil, da so v mislih z vsemi, ki jih je prizadel potres. “EU je ponudila pomoč in je pripravljena podpreti vse napore,” je dodal.

Da je Evropska unija pripravljena pomagati, je tvitnil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. “Pozorno spremljamo razmere na terenu po silovitem potresu,” je dodal.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je podobno izrazil sožalje na Twitterju in zagotovil pomoč EU.

Pomoč je ponudila tudi Francija. “Pripravljeni smo ponuditi potrebno pomoč,” je tvitnil francoski evropski minister Clement Beaune.

Solidarnost z Grčijo in Turčijo je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je tvitnil, izraža solidarnost s prijateljskima državama Grčijo in Turčijo ob naravni nesreči in izreka sočutje z družinami umrlih in poškodovanih.

Sožalje Grčiji in Turčiji je preko Twitterja izrazil tudi avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Podobno je tvitnil hrvaški premier Andrej Plenković, ki je zaželel še hitro okrevanje vsem poškodovanim in ponudil pomoč Hrvaške.

Leta 1999 je severozahod Turčije stresel silovit potres z magnitudo 7,4. Takrat je življenje izgubilo več kot 17.000 ljudi. Leta 2011 pa je po potresu v jugovzhodni provinci Van umrlo več kot 600 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine