9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Po obtožbah o posilstvih prišlo do zamenjav ministrov v avstralski vladi

Piše: C. R.

Avstralski premier Scott Morrison je danes napovedal spremembe v vladi, potem ko je tej zaradi dveh velikih spolnih afer občutno padla podpora v javnosti. Ministrski položaj zapuščata obrambna ministrica Linda Reynolds in pravosodni minister Christian Porter. Slednjemu očitajo posilstvo, do katerega naj bi prišlo pred več kot 30 leti.

Avstralijo so ta mesec pretresle obtožbe spolnih napadov, povezanih s tamkajšnjima parlamentom in vlado. Premier Morrison je bil obenem tarča kritik, ker da se na afere ni ustrezno odzval. Samo v zadnjih dveh tednih mu je podpora sodeč po anketah padla z 62 na 55 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Najbolj odmevajo obtožbe na račun Porterja o posilstvu takrat 16-letne študentske kolegice leta 1988, ki jih sam sicer odločno zanika. Ženska je junija umrla, naredila naj bi samomor.

Poleg tega je jezo javnosti spodbudil ločen primer nekdanje politične svetovalke vladajoče Liberalne stranke Brittany Higgins, ki je februarja sporočila, da jo je leta 2019 v poslopju parlamenta posilil moški kolega. Kmalu zatem so tega moškega podobnih dejanj obtožile še tri ženske.

Reynoldsova je tarča kritik, ker je Higginsovo označila za “lažnivo kravo”. Kot se je sicer branila, se ta izjava ni nanašala na resničnost trditev o samem posilstvu, ampak na očitke Higginsove, da ji takrat, ko se je to zgodilo, ni nudila zadostne podpore. Reynoldsova je sicer kasneje pristala na poravnavo v tožbi Higginsove zaradi klevetanja.

Tako Porter kot Reynoldsova sta zdaj na bolniški odsotnosti, po vrnitvi na delovno mesto pa bosta očitno zasedla precej nižja položaja v vladi, kot sta jih doslej. Na čelu pravosodnega ministrstva bo sicer Porterja nasledila Michaelia Cash, na čelu obrambnega ministrstva pa Reynoldsovo Peter Dutton.

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, so avstralske oblasti v minulih tednih prizadele še nove obtožbe o spolnem nasilju in nadlegovanju. Tako so med drugim prišle na dan fotografija nekega vladnega uslužbenca, ki masturbira na mizi neke poslanke, pa obtožbe na račun poslanca v eni od zveznih držav o posilstvu prostitutke ter opravičila nekega drugega poslanca, ker je po spletu nadlegoval ženske.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine