1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Po Macronovi zmagi izgredi v Franciji

Piše: Ivan Šokić

Po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev za francoskega predsednika so na francoskih ulicah izbruhnili izgredi, ki so trajali dolgo v noč. Na volitvah je zmagal trenutni predsednik Emmanuel Macron. 

Po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev so se na ulice Pariza podali pripadniki protestniškega gibanja rumeni telovniki. Tudi drugod po Franciji so izbruhnile nasilne demonstracije.

Dogajanje je spominjalo na opise iz leta 2015 izdane knjige Podreditev francoskega pisatelja Michela Houellebecqa, ki je pravilno predvidel, da bo politični establišment skupaj s podporo islamske skupnosti premagal Marine Le Pen, kar bo vodilo do nasilnih izgredov in spopadov med islamisti in Francozi na francoskih ulicah. Macrona je na volitvah 24. aprila 2022 podprlo 85 odstotkov muslimanov v Franciji.

V Rennesu je prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so zažgali smetnjake. Protiizgredne enote pariške policije so na jezne protestnike zbrane na Place de la République metali solzivec in svetlobne granate.

Posnetki razkrivajo tudi brezkompromisno rabo fizične sile policistov na protestnikih, da bi jih pregnali z ulic. Protestniki so na ulicah vztrajali tudi v ponedeljek, vedno bolj glasni pa so bili klici, da so bile volitve nameščene.

Rumeni telovniki so na francoskih ulicah vzklikali: “Karkoli razen Macrona!” Po drugi strani so se Macronovi podpornii zbrani pod Eiffelovim stolpom veselili rezultatov in veselo mahali z zastavami EU in Francije. Nad rezultati so bili po drugi strani razočarani podporniki Marine Le Pen.

Junija so na sporedu francoske parlamentarne volitve. Če je levica skupaj z desno sredino za predsednika podprla Macrona, pa obljubljajo, da temu ne bo tako na parlamentarnih volitvah.

Vir: express.co.uk

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine