18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Po dveh letih proti-pandemijskega zaprtja, Avstralija zopet sprejema turiste

Piše: Jože Jan

Po dveh letih je Avstralija znova odprla mednarodne meje za tujce z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, brez zahteve karantene.

Avstralija je včeraj ponovno odprla svoje mednarodne meje za vse tujce, ki so cepljeni proti covidu-19, s čimer je označila vrnitev mednarodnega turizma. Avstralija je zaprla svoje meje ob začetku pandemije marca 2020.

Od jutranjega prihoda prvega od 60 predvidenih mednarodnih letov, so se solze in objemi mešali z veseljem. »Nisva se videla že več kot dve leti in pol. Zelo sva srečna,« je Sydney Anderson izjavila za avstralsko javno radiotelevizijo SBS na letališču v Sydneyu, ko je iz objema izpustila svojo hčer, ki živi v Združenih državah Amerike. V tem obdobju so hčeri štirikrat zavrnili vizum za vstop v Avstralijo.

Ponovno odprtje mednarodnih meja za tujce z dvema odmerkoma cepiva proti covisu-19, ki izpolnjujejo določene potovalne zahteve, jim bo omogočilo vstop v skoraj celotno državo brez potrebe po karanteni. Regija zahodne Avstralije bo omejitve odpravila šele 3. marca.

Turizem je pred pandemijo predstavljal četrto največjo izvozno dejavnost Avstralije. »Na tisoče mednarodnih turistov, ki bodo prispeli ta teden in še veliko več v prihodnjih mesecih, bo pomagalo oživeti turistični sektor, ki je v zadnjih dveh letih v velikih težavah,« je v izjavi dejal izvršni direktor letalske družbe Qantas Alan Joyce.

Qantas, ki bo marca odprl nove proge, je poročal, da ima ta teden že 14.000 mednarodnih rezervacij. Avstralski minister Dan Tehan je za Kanal 7 lokalne televizije izjavil, da bo turistični sektor doživel »močno okrevanje«.

Turistični sektor, ki zaposluje približno 660.000 ljudi, je po uradnih podatkih prispeval približno 60,8 ,milijarde avstralskih dolarjev (38,5 milijarde evrov), preden je zaradi pandemije izvršni organ Canberre odločil, da zapre avstralske meje. Po zaprtju se je število mednarodnih potnikov zmanjšalo za 99,3%, dohodki turističnega sektorja pa so se zmanjšali za 98,1%.

Čeprav je avstralska vlada namenila 40 milijonov avstralskih dolarjev za privabljanje tujih obiskovalcev, je izvršna direktorica sveta za turistično industrijo Victoria Mariani za radiotelevizijo ABC izjavila, da bo okrevanje trajalo dve do tri leta, preden se bo število mednarodnih obiskov vrnilo na predpandemsko raven.

Avstralija, država s 25 milijoni prebivalcev, je od začetka pandemije zabeležila več kot 3 milijone okužb in skoraj 5.000 smrti. 95% prebivalcev je polno cepljenih proti covidu.

 

Vir: El Periódico, Španija

 

Sorodne vsebine