20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Po bitki za Kijev na vzhodu Ukrajine divja bitka za Donbas

Piše: Janja Strah

Na vzhodu Ukrajine v teh dneh divja vojna neslutenih razsežnosti. Divja najhuje doslej. Ruska vojska obstreljuje štirideset mest in naselij,  številne nenehno – noč in dan, ne glede na civiliste, ki so ostali, ker se niso utegnili pravočasno evakuirati. 

Pred kratkim je ruska vojska zasedla mesto Liman. Mestu Severodoneck grozi podobna usoda kot Mariupolu, (kjer se je zaradi slabih higienskih razmer že začela tudi epidemija) – popolno porušenje in na stotine, tisoče mrtvih civilistov, katerih število ruska stran na vse načine prikriva. Težko si je predstavljati, kaj vse trpijo civilisti, ki jih ukrajinski prostovoljci dokler le morejo, prinašajo humanitarno pomoč, hrano in zdravila. Kaj pa, ko zaradi obstreljevanj ne bodo mogli več do njih? In kaj lahko pričakujejo od ruske vojske, če zasede njihovo mesto? Glede na to, kar se je dogajalo v mestih blizu Kijeva, v Buči, Irpenju, Gostomelju in Borodjanki, lahko civilisti pričakujejo le najhujše. V DNR (Doneški narodni republiki) so po besedah doneških vojnih ujetnikov – mobilizirancev v ruski vojski, Rusi mobilizirali že skoraj vse moške, ki so jih kot »kanonfuter« in slabo opremljene poslali na bojne linije…. Skratka zares grozljivo.

Dokumentarec: Bitka za Kijev

Pri nas lahko najboljša poročila o vojni v Ukrajini beremo na SiOLu, v nedeljo pa je nacionalna televizija predvajala tudi dokumentarni film Valentina Areha z naslovom Bitka za Kijev. Avtor Valentin Areh, sicer v. d. direktorja TV Slovenija, je gradivo zbral in posnel na licu mesta, v Kijevu, kamor je odpotoval v marcu. V njem izvemo pravi vzrok za ruski napad na Ukrajino in lahko prisluhnemo izpovedim civilistov, ki so v napadu na Kijev izgubili vse, tudi svojce. V dokumentarcu je predstavljeno tudi politično dogajanje v času bitke za Kijev, ko je tedaj napadeno in zato osamljeno ukrajinsko prestolnico skupaj s poljskim premierjem Mateuzsem Morawieckim in češkim premierjem  Petrom Fialo obiskal tudi tedanji predsednik slovenske vlade Janez Janša, kar je bil močan znak podpora, ki so ga po vsem svetu občudovali…

Dokumentarni film si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine