16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Po 30 letih se dvema tretjinama Nemcev proces integracije ne zdi končan

Okoli dve tretjini Nemcev ocenjuje, da se proces integracije med Vzhodno in Zahodno Nemčijo še ni končal. Samo okoli četrtina vprašanih jih je v anketi Yougov odgovorila, da je država po 30 letih od združitve tudi enotna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Med vprašanimi jih 64 odstotkov meni, da še vedno obstajajo večje razlike med življenjskimi standardi med Vzhodno in Zahodno Nemčijo. Zato po njihovem proces integracije tudi po 30 letih še ni končan. Da so v teh letih dosegli enotnost, je odgovorilo 24 odstotkov vprašanih, 12 odstotkov pa jih ni odgovorilo na vprašanje.

V soboto, 3. oktobra bodo v Nemčiji obeležili 30. obletnico uradne združitve Nemčije, ko so se dežele Nemške demokratične republike pridružile Zvezni republiki Nemčiji.

Anketirance se vprašali, ali se jim zdi proces združitve končan in ali se jim zdi, da je bil proces uspešen. Na območjih, ki so bili del NDR, jih je 83 odstotkov odgovorilo, da postopek združitve še ni končan, na drugi strani pa je takega mnenja 59 odstotkov Nemcev v zahodnih deželah.

Je pa 60 odstotkov anketirancev ocenilo, da je združitev države zgodba o uspehu. S tem pa se ni strinjalo 29 odstotkov vprašanih. Pri tem vprašanju ni bilo velikih razlik med vzhodnimi in zahodnimi deželami.

Najbolj pozitivno stališče imajo mlajši, star med 18 in 24 let, ki še niso bili rojeni, ko se je Nemčija združila. V tej skupini jih je 65 odstotkov mnenja, da gre za zgodbo o uspehu, 15 odstotkov pa jih je drugačnega mnenja.

V spletno anketo so vključili okoli 2000 ljudi, še piše dpa, ki je naročila izvedbo ankete.

Zadnje novice

Sorodne vsebine