20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Plemenska policija v Nevadi spektakularno aretirala podnebne aktiviste, ki so se priklenili na prikolico

Piše: Anita Gužvič (Nova24TV.si)

Podnebni aktivisti skupine Secen Circle in Extinction Rebellion so v Nedavi s prikolico, na katero so bili priklenjeni, blokirali cesto in povzročili prometni kaos ter kilometrske zastoje. Skušali so zaustaviti promet do festivala Burning Man v puščavi Black Rock na severu Nevade, toda tamkajšnja plemenska policija je prebila naravnost skozi blokado in aretirala aktiviste. Posnetki dogodka pa so hitro postali viralen.

Eden od plemenskih policistov je izstopil iz vozila in s pištolo ukazal, naj se aktivisti spustijo na tla. Nekateri so kričali, nekateri jokali in govorili, “nismo nasilni”, medtem ko so jih odpeljali.

Policiste, ki so neusmiljeno zapeljali mednje, so Američani pohvalili, pod posnetki pa se vrstijo tudi komentarji podpore. Podnebni aktivisti namreč postajajo vse bolj agresivni in po vsem svetu blokirajo ceste in uničujejo umetnine.

 

Številni vozniki so skušali pred tem sami premakniti prikolico, odvijali pa so se tudi besedni dvoboji med vozniki in aktivisti. Eden od voznikov je aktivistu očital, da so v prometu tudi ljudje z zdravstvenimi težavami in zaradi njih morajo sedeti na soncu več ur.

 

Videoposnetek, ki ga je posnela televizija FreedomNewsTV, se začne s prepirom ljudi z aktivisti zaradi prikolice na cesti. Ob prikolico so naslonjeni napisi “Splošna stavka za podnebje” in “Odpravite kapitalizem”. Po tem, ko so policisti aretirali aktiviste, pa so ljudje, ki so obtičali v prometu, razstavili prikolico in umaknili blokade s ceste.

Nastala je večkilometrska kolona (Foto: posnetek zaslona)

Skupina Extinction Rebellion še ni podala uradne izjave o protestu, vendar je njena podružnica v Seattlu tvitnila: “Zakaj bi policist tako tvegal javno varnost?” Seven Circles pravi, da je njihov cilj “opozoriti na nesposobnost kapitalizma, da bi se spopadel s podnebnim in ekološkim zlomom”.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine