18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Plavalec ameriške univerze Pensilvanija, ki je spremenil spol, tekmuje v ženski kategoriji, druge plavalke ogorčene

Piše: A. S.

V ZDA je že tretja plavalka je javno spregovorila proti transseksualni »plavalki« Lii Thomas, ki tekmuje za Univerzo Pensilvanija in je v začetki decembra podrla državni rekord.

Plavalka iz univerze Niagra, ki želi ostati anonimna in se je v preteklosti pomerila s transseksualno »plavalko« Lio Thomas je povedala, da je že vnaprej vedela, da bo proti transseksualcu praktično nemogoče tekmovati, saj ženske ne morejo plavati tako hitro. »Težko je celo življenje truditi se in vedeti, da ne boš nikoli na isti fizični stopnji kot oni«, je še dodala anonimna plavalka.

foto: Facebook

Transseksualna Lia Thomas je sicer podrla že dva državna rekorda, ko je tekmovala v ženski kategoriji plavanja na Zippy Invitational. Poleg študentke iz Niagre so druge plavalke spregovorile o tekmovanju z Lio Thomas. Celo plavalke iz njene ekipe Univerze Pensilvanija so anonimno povedale, da je zelo naporno biti v istem moštvu s transseksualcem. Plavalka športnega združenja osmih zasebnih univerz iz ZDA Ivy League, je prav tako ogorčena. »Skoraj vse plavalke so svojim trenerjem povedale, da nočejo tekmovati s transseksualcem«, je povedala v intervjuju za ameriške medije in dodala »Trenerji imajo pač radi zmage. Sicer mislim, da vsi vedo, da to ni pravično«.

Preden je s hormonsko terapijo »spremenila spol«, je Lia Thomas kot moški tekmovala za Univerzo Pensilvanija v plavanju v moški ekipi tri leta. V skladu s pravili z Državnim študentskim atletskim združenjem je lahko, potem ko je opravila eno leto hormonske terapije, lahko začela tekmovati v ženski kategoriji.

Sorodne vsebine